Koronavírus: van, ahol COVID-19 okozta a legtöbb halálesetet

A koronavírus okozta COVID-19 volt tavaly az elhalálozások leggyakoribb oka Csehországban. A betegség szövődményeiben mintegy 25 ezren haltak meg, ez az összes elhunyt 18 százaléka – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal.

A korábbi években az elhalálozások leggyakoribb okát tartósan a szívbetegségek jelentették. A 10,7 milliós népességszámú Csehországban tavaly közel 140 ezren haltak meg, ami a második világháború óta a legmagasabb éves adat.

COVID-19, koronavírus, fertőzés, kórház, COVID osztály,  intenzív osztály, betegápolás, Csehország
Tavaly több mint 25 ezren hunytak el Csehországban COVID-19 következtében. Fotó: Getty Images

Tavalyelőtt, amikor a koronavírus-járvány megjelent Csehországban is, az elhalálozások száma éves szinten 15 százalékkal emelkedett. Tavaly ennél is magasabbra nőtt nyolc százalékkal – mondta el Marek Rojícek, a statisztikai hivatal igazgatója. A második leggyakoribb elhalálozási ok - 13 százalékban - tavaly a szívbetegségek kategóriája volt. A harmadik helyen az agyi érbetegségek álltak 5 százalékkal.

Egyetlen év alatt közel 20 millió életet menthettek meg világszerte a COVID-19 elleni védőoltások, de ez a szám magasabb is lehetett volna a kutatók szerint.

COVID-19-et 14,7 ezer férfi és 10,8 ezer nő esetében állapítottak meg tavaly az elhalálozás legfőbb okaként. Az elhunytak kora 40-től 84 évesig terjedt” - mutatott rá Terezie Styglerová, a statisztikai hivatal demográfiai osztályának vezetője. Marek Rojícek szerint 2021-ben - 2020-szal összehasonlítva - az volt a különbség, hogy a betegségben sokan már a fiatalabb korosztályokból haltak meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)