Koronavírus: újabb oltóanyagot vizsgálnak

A német-dél-koreai cég új vakcinája a koronavírus laboratóriumban tenyésztett tüskefehérjének egy változatát tartalmazza.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a német-dél-koreai SK Chemicals biotechnológiai vállalat Skycovion nevű, koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájára vonatkozó feltételes forgalombahozatali engedély iránti kérelem vizsgálatát – közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség.

A kérelmező vállalat elegendő adatot nyújtott be a vakcina biztonságosságáról és minőségéről, illetve arról, hogy milyen arányban váltja ki a koronavírus-fertőzést okozó SARS-CoV-2 eredeti törzse elleni antitestek termelését.

Az adatok felülvizsgálatát követően az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) véleményt ad ki arról, hogy a gyógyszerügynökség javasolja-e majd az oltóanyag uniós feltételes forgalombahozatali engedélyének megadását. Az Európai Bizottság ezt követően hozhat majd jogilag kötelező érvényű határozatot a vakcina ideiglenes forgalomba helyezéséről.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-oltás, EMA
Újabb koronavírus elleni vakcinát vizsgálnak. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Az uniós ügynökség tájékoztatása szerint a vakcina a SARS-CoV-2 koronavírus felületén található tüskefehérje laboratóriumban tenyésztett változatát tartalmazza. Beoltást követően a szervezet immunrendszere a tüskefehérjét idegenként azonosítja, és antitesteket termel ellene. Ha az oltott személy később kapcsolatba kerül a koronavírussal, immunrendszere felismeri a vírusfehérjét, és készen áll arra, hogy védelmet nyújtson a koronavírus ellen. A vakcina úgynevezett adjuvánst is tartalmaz, amely elősegíti a vakcinára adott immunválasz erősítését.

Amikre rábólintottak

Az uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, a Novavax Nuvaxovid nevű, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcináit, valamint a Valneva európai biotechnológiai vállalat koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát ajánlotta használatra. Az EMA jelenleg a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, valamint a Sinovac gyógyszergyárak oltóanyagait vizsgálja.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: