Koronavírus: nem gyártják tovább az egyik vakcinát

A dél-afrikai Aspen gyógyszeripari vállalat megrendelések hiányában augusztus végétől leállítja a koronavírus elleni vakcinák gyártását.

Az Aspen jelenleg a Johnson&Johnson (J&J) megbízásából gyárt koronavírus elleni vakcinákat. Márciusban a dél-afrikai cég megállapodást írt alá a J&J vakcinájának saját márkanév alatti gyártásáról és forgalmazásáról. Sokan komoly áttörést vártak az egyezségtől az akadozó nyugati vakcinaszállításoktól sújtott kontinensen. Az Afrika Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Africa CDC) adatai szerint a felnőtt lakosság mindössze ötödét oltották be teljeskörűen.

Dél-AFrika, Aspen gyógyszeripari vállalat, Aspenovax, vakcinagyártás, COVID-19 elleni oltás, koronavírus
Megrendelések híján nem gyárt tovább COVID-19 elleni oltóanyagot a dél-afrikai Aspen gyógyszergyár. Fotó: Getty Images

Ugyanakkor az oltóanyag iránti kereslet elmaradt a várakozásoktól. Az Aspen cég Aspenovax néven forgalmazott vakcinája iránt nem volt érdeklődés, és a cég augusztus utánra már nem kapott megrendelést. „A helyzet az, hogy nem tudjuk, kapunk-e további megrendeléseket a J&J-től. Ugyanakkor befejezzük a termelést abból, ami van” - árulta el Stavros Nicolaou, a cég egyik vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette, hogy új megrendelések hiányában le kell állítaniuk az évi 450 millió dózis előállítására alkalmas gyártókapacitásukat.

Nicolaou bízik abban, hogy szeptemberre kapnak valamilyen jelzést a J&J-től esetleges további megrendelésekről, de a gyártósorokat kénytelenek lesznek érzéstelenítők előállítására átállítani. „Afrika elveszíti a koronavírus elleni vakcinák gyártásának lényegében egyetlen lehetőségét a kontinensen” - hívta fel a figyelmet Nicolaou.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Olajág

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +23 °C
Minimum: +3, +11 °C

Sok lesz felettünk a felhő, a nap második felétól szórványos zápor és eső is kialakulhat. Élénk délnyugati szél mellett 15, 23 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap estig nem érkezik front, de a közelgő változás előtt fokozatosan romlik a helyzet. Erősödő fejfájás lehet jellemző, a keringési panaszok intenzitása szintén növekszik. A rosszullét most is és a következő napokban is gyakori lehet! Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Borongós idő