Koronavírus: milyen gyakran kell emlékeztető oltás?

Egyelőre a szakemberek is csak találgatni tudnak, hogy a koronavírus elleni hosszú távú védekezés a védőoltások hatékonyságának és a vírus mutálódásának függvényében hogyan alakul majd.

A koronavírus elleni emlékeztető oltások megjelenése óta vita tárgya, hogy az alapimmunizáláson átesett oltottaknak milyen gyakran lesz érdemes beadatniuk maguknak a booster vakcinát. Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) igyekszik mielőbb dűlőre jutni a kérdést illetően, ám tanácsadó bizottságának tagjai szerint a járványhelyzet képlékeny, illetve még mindig sok az ismeretlen tényező és a megválaszolatlan kérdés.

Éppen ezért egyelőre nincs olyan stratégia, amit minden kétséget kizáróan követni kellene. A bizottság több tagjai is kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az évenkénti ismétlő oltás lehet-e a megfelelő járványügyi stratégia az egészséges felnőttek és gyermekek esetében – írta meg az NBC News.

koronavírus elleni védőoltás ampullában és fecsekndőben
A védőoltás továbbra is hatékony fegyver a vírus ellen. Fotó: Getty Images

Nem influenza, ezért talán a megelőzése is eltér

Az FDA közelmúltbeli tájékoztatójában olyan dokumentumok szerepeltek, amelyek évenkénti emlékeztető oltást javasolnak, mégpedig a koronavírus éppen domináns változatát célzót – hasonlóan az évenkénti influenza elleni oltáshoz.

Az influenzával ellentétben azonban – ami jellemzően, a téli hónapokban terjed – a koronavírus folyamatosan mutálódik, és nem produkál kiszámítható szezonális mintázatot – érvelnek a szakemberek. Éppen ezért egyesek szerint elég lenne az évenkénti emlékeztető oltás, mások szerint viszont nem. Olyan is van, aki szerint minden az aktuális helyzettől függ majd.

Korai még választ várni?

„Lehet, hogy évenkénti oltásra van szükség, de az is lehet, hogy nem. Nekem úgy tűnik, hogy még nagyon korai lenne választ adni erre” – idézte az NBC News Cody Meissnert, a Tufts University School of Medicine gyermekorvosát. 

Más szakemberek amiatt aggódnak, hogy az emberek mennyire lennének védettek a vírussal szemben, ha áttérnének az éves oltási rendre, valamint, hogy nem lenne-e jobb várni a hatékonyabb vakcinákra. Az is felmerült, hogy ha ősszel kínálják fel a védőoltást, az azt jelentené, hogy az emberek az év más időszakában nem kaphatnák meg, vagyis csak korlátozott ideig lenne lehetőségük arra, hogy védettséget szerezzenek.

Közben a National Institutes of Health prezentációjában beszéltek a koronavírus elleni oltások következő generációjáról is, amely széles körű védelmet nyújt a vírus ismert és egyelőre ismeretlen törzseivel szemben. Ezekre az oltóanyagokra ugyanakkor még sokat kell várnunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: