Koronavírus-járvány: a szegényeket sújtotta legjobban

Egy új magyar kutatás szerint az alacsony jövedelműeket sújtották leginkább a járvány következményei.

A kutatók a 2021. november 29. és december 11. között, vagyis a negyedik járványhullám felfutó szakaszában vizsgálódtak a 18-65 évesek körében kvótás, online kérdőív segítségével 2 ezer fővel. A szegényebb magyarok kevésbé voltak hajlandók oltakozni, jobban támadta őket a vírus, nagyobb valószínűséggel veszítették el az állásukat, és a megnövekedett nyomás nagyobb lelki terhet is rótt rájuk - derült ki a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének felméréséből, melyet a Qubit szemlézett.

A járvány a magyar társadalom mentális egészségén is nyomot hagyott.
A járvány a magyar társadalom mentális egészségén is nyomot hagyott. Fotó: Getty Images

Városi szegényeket érintette leginkább

Az eredmények szerint afertőzésfőleg a városok szegényebb területeit sújtotta. Arra is fény derült, hogy akik elégedettebbek saját jövedelmi helyzetükkel, nagyobb valószínűséggel teszteltették magukat. Vagyis a szegényebbek nem sokat teszteltek, hiszen a PCR-tesztelés nekik drága volt. Ugyanők kevésbé voltak hajlandók oltakozni is. A nők esetén ez az eredmény azért érdekes, mert ők általában egészségtudatosabbak, jobban betartják a járványügyi intézkedéseket (maszkviselés, távolságtartás), mint a férfiak, az oltással szemben mégis ők bizonyultak elutasítóbbnak. A kutatók szerint ennek oka a járványügyi fegyelmezettségben - ha van maszk, minek az oltás? - és a gyermekvállalás miatti óvatosságban kereshető.

Koronavírus: nem tudni, mire képes az új variáns.

Ahogy az várható volt, a járvány a magyar társadalom mentális egészségén is látható nyomot hagyott. A járványidőszak a baráti kapcsolatok gyengülését hozta, elsősorban a nők, a fiatalabbak és a felsőfokú végzettségűek körében, de általában véve jellemző, hogy romlott a kapcsolatok minősége, ritkult a találkozások száma és megnehezült a kapcsolattartás.

A felmérés azt mutatta, hogy a többi európai uniós tagállamhoz képest Magyarországon kevésbé tértek át a munkavállalók home office-ra, így a munkahelyek nagyobb arányban járultak hozzá a fertőzés terjedéséhez. Legrosszabbul a képzetlenebbek jártak. Az alkalmazotti státusszal rendelkező válaszadók 9,7 százaléka számolt be arról, hogy a járvány miatt veszítette el az állását, további 12,8 százalékuknak csökkent a fizetése, 7,6 százalékuknak a munkaideje, és mintegy 5 százalékuk kényszerült fizetés nélküli vagy betegszabadságra.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)