Koronavírus: erősödik a járvány a szomszédban

Ausztriában a múlt héten visszavonták a COVID-19 elleni védőoltás kötelező beadására vonatkozó törvényt, dacára annak, hogy az országban folyamatosan emelkedik az új fertőzöttek száma.

A szakemberek arra számítottak, hogy a korán kezdődött nyárnak és a meleg időjárásnak köszönhetően átmenetileg fellélegezhet az ausztriai lakosság, illetve őszig nem kell újabb járványhullámtól tartani – írja riportjában a Népszava. Immár napi 10 ezer körülire emelkedett azonban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, és a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is növekszik. A kezdődő járványhullám mögött a koronavírus omikron variánsának két alvariánsa, a BA.4 és a BA.5 állhat. Ezek terjedőképessége erősebb, mint a deltáé, de az általuk okozott megbetegedés is jellemzően enyhébb. Összességében a szakértők szerint nem kizárható, hogy Ausztriában rövidesen napi 30 ezer új fertőzést igazolnak majd.

A fertőzéshullám felfutása éppen egybeesik a COVID-19 elleni oltási kötelezettség kivezetésével. Európában Ausztria volt az egyetlen ország, ahol törvényt hoztak a vakcina kötelező beadására. A 2021 novemberében indult kezdeményezés ugyanakkor alig több mint fél évig élt csupán, miután június 23-án hivatalosan visszavonták. Johannes Rauch egészségügyi miniszter elmondása szerint a járványhelyzet mára teljesen megváltozott, így mostanra nem a felülről szabott rendelkezéseké a főszerep, hanem sokkal inkább az egyéni felelősségvállalásnak kell előtérbe kerülnie. Rauch elismerte, a tavalyi év végén még ő is úgy tartotta, hogy a társadalom oltásoknak ellenálló részét rá kell kényszeríteni a védőoltásra, máskülönben nem érhető el a szükséges nyájimmunitás. ma már úgy gondolja, a kötelező oltás elrendelése ostobaság volt, feleslegesen megosztotta a társadalmat.

A Népszava ugyanakkor megemlíti, hogy az oltástagadókkal szembeni szigorú fellépés enyhítésének nyilvánvaló politikai okai is vannak. A legsúlyosabb válság idején mindennaposak voltak a tüntetések a járványügyi intézkedésekkel szemben, mi több, még új pártot is alakítottak az oltástagadók, amelynek támogatottsága egyre növekszik. Márpedig idén és jövőre összesen négy tartományban tartanak helyhatósági választásokat Ausztriában.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: