Koronavírus: árulkodó tünet, amely korán jelzi a fertőzést

Van egy tünet, amely a fertőzöttek egy részénél már jóval azelőtt jelentkezhet, hogy koronavírustesztjük pozitív lenne - számolt be róla a brit Mirror.

Európa számos országához hasonlóan Nagy-Britanniában is hetek óta meredeken emelkedik az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. A növekvő tendenciáért az omikron variáns két dominánssá váló alváltozata , a BA.4 és a BA.5 felel. Ahogy arról a brit Mirror beszámolt , a ZOE névre keresztelt, koronavírus-szimptómák tanulmányozására és elemzésére létrehozott applikáció segítségével nemcsak az esetszámok alakulása követhető, hanem a betegek által leggyakrabban észlelt tünetek is. A két új alvariáns esetében ez a jellemző és sokakat érintő szimptóma a fejfájás.

A fejfájás árulkodó tünet lehet. Fotó: Getty Images.
A fejfájás árulkodó tünet lehet. Fotó: Getty Images.

Hogyan működik a ZOE?

Az alkalmazást önkéntesek használják, akik feltöltik az egészségi állapotukra vonatkozó adatokat: a többi között azt, hogy pozitív lett-e a koronavírustesztjük, és hogy milyen tünetekkel küzdenek. Ezek alapján a King's College London kutatói nyomon követhetik a járvány alakulását, és azt is azonosíthatják, hogy kik tartoznak a leginkább veszélyeztetettek közé. 

Az alkalmazást használók nagy része arról is beszámolt, hogy a fejfájás mint vezető tünet már azelőtt jelentkezett náluk, hogy pozitív lett a koronavírustesztjük.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: