Kolerajárvány jöhet Európában

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás hatására Észak-Európában megnövekedhet bizonyos fajta betegségek száma, többek között a koleráé vagy a gasztroenteritiszé.

A Balti-tenger hőmérsékletének megemelkedése következtében a vízben élő Vibrio baktériumok elszaporodtak. A nyers vagy nem elég alaposan átfőtt kagylók, rákok fogyasztása, valamint a tengervízzel való érintkezés hatására ez a baktérium számos fertőzést okozhat az emberi szervezetben, melyek kolerát vagy gasztroenteritisz-szerű tüneteket eredményezhetnek.

Egy nemzetközi csapat megfigyelése alapján kiderült, hogy fenti baktérium - amely általában meleg, trópusi tengeri környezetben indul szaporodásnak - a Balti-tengerben a tengerfelszín hőmérsékletének megemelkedése miatt bukkant fel. Ha évente akár csak egy fokkal is nő a tengerfelszín hője, az a Vibrio tekintetében 200 százalékos elszaporodást eredményezhet.

Amint azt a tanulmányt készítő Craig Baker-Austin, az Egyesült Királyság-beli Környezeti, Halászati és Vízi Kulturális Tudományok Központjának munkatársa kifejtette, az utóbbi időkben tapasztalt hőhullámok hatására kialakuló klímaváltozások egyre valószínűbb, hogy komoly fertőzések okozói lehetnek.

Az üvegházhatás következtében 1980 és 2010 között a földfelszín átlagosan 0,17 Celsius fokkal melegedett, ezt a tengerfelszín is követte, ami kedvezett bizonyos baktériumfajták elszaporodásának. A klímaváltozás következtében ráadásul az esőzések is gyakoribbak, ami a tölcsértorkolatokban és a partközeli vizes helyeken a víz sótartalmának csökkenéséhez vezetett, ez szintén kedvez ezeknek a baktériumoknak. A tudósok szerint, ha ez a folyamat nem áll meg, a Vibrio baktérium egyre újabb és újabb területeken fog felbukkanni.

A című lapban megjelent tanulmányban a brit, finn, spanyol és amerikai szerzők egyaránt a közelgő veszélyre hívják fel a figyelmet, valamint annak szükségességére, hogy a klímaváltozás veszélyei ellen mielőbb tenni kellene valamit.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

Túlnyomóan derült vagy fátyolfelhős lesz az ég. Csapadék nem várható. A délnyugatira forduló szél többnyire mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14 fok között alakul, a hidegre hajlamos helyeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezekben a napokban nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra