Jön az új influenzavírus?

Szakértők szerint már nem az a kérdés, hogy lesz-e influenza-világjárvány, hanem hogy mikor. A fokozódó humán influenzajárvány idején ugyanis megnőtt az esélye annak, hogy a humán influenzavírus keveredik a madárinfluenza (H5N1) vírusával.

Mi is az az influenza-pandémia, és hogyan alakul ki?

Az influenza pandémiáról sokan azt hiszik, hogy egy világméretű humán influenzajárványról van szó. A WHO szerint azonban a humán influenzánál sokkal súlyosabb, mutálódott vírus okozta világméretű influenzajárványtól kell tartani, amellyel szemben védtelen a világ lakossága.

Az új vírus úgy jöhet létre, hogy az alapvetően madarak közt cirkuláló, de már az emlősök közt is felbukkanó madárinfluenza-vírus (a közismert H5N1) találkozik egy szezonális járványt okozni képes humán influenzavírussal. A találkozás során úgy kombinálódnak, hogy egy teljesen új influenza vírus jöhet létre, amely emberről emberre gyorsan terjed.

Ez pedig olyan világjárvány kialakulásához vezethet, melynek emberi és gazdasági veszteségei is óriási méreteket ölthet. A pandémia kialakulásához három feltételnek kell teljesülnie: új influenza altípus jelenik meg, mely súlyos megbetegedéseket okoz, és képes gyorsan emberről emberre terjedni. Ebből az első két feltétel már teljesült, amennyiben az emberről emberre terjedés is kialakul, akkor a járvány néhány héten belül kialakulhat az egész Földön.

Elkerülhető vagy sem?

Emberek körében az első H5N1 megbetegedéseket 2003-ban regisztrálták. Azóta 351 emberi fertőzést dokumentáltak, melyek több mint 60%-a (219) halálos kimenetelű volt. Idén eddig Vietnámban egy, Indonéziában pedig három H5N1-fertőzés okozta halálesetről adott hírt a WHO. A WHO szerint elkerülhetetlen a világjárvány kirobbanása. Szakértők szerint azért garantált a mutáció létrejötte és a világjárvány kirobbanása, mert jelenleg egyre növekszik a humán influenza megbetegedések száma, ezzel párhuzamosan pedig egyre több madárinfluenza fertőzést regisztrálnak.

Így nagy az esélye a két influenza altípus találkozásának, és egy olyan új vírus kialakulásának, mely képes gyorsan emberről emberre terjedni. Európában a humán influenza-hullám keletre húzódása figyelhető meg, a tetőzést pedig még nem értük el. Eddig 13 európai ország (Anglia, Ausztria, Bulgária, Franciaország, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Hollandia, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Svájc) jelentette a megbetegedések járványos méretét. Hazánkban hétről hétre egyre több influenzás megbetegedést regisztrálnak, és egyre több kórház rendel el látogatási tilalmat. Ezzel párhuzamosan külföldi H5N1 okozta megbetegedésekről és halálesetekről szintén érkeztek már a hírek.

A WHO kiemelt figyelemmel kezeli a H5N1 vírus okozta megbetegedéseket, és orvosszakértők vizsgálják, hogy volt-e a beteg környezetében hasonló megbetegedés, továbbá fennállhatott-e közöttük az emberről-emberre terjedés. A szakemberek szerint az influenza pandémia kitörésére Ázsiában van a legnagyobb esély, ott bukkannak fel ugyanis legnagyobb számban állati madárinfluenza és embereket megbetegítő H5N1 fertőzések. Az Európában tomboló influenzajárvány pedig keletre tart, és várhatóan tavasszal érkezik meg Ázsiába.

Mit tehetünk?

A WHO sürgeti a felkészülést. Az influenza világjárványra történő felkészüléshez Európa legtöbb országa a WHO irányelveit követve Pandémiás Tervet dolgozott ki, és az államok megkezdték maszkok, antivirális szerek készletezését, pandémiás vakcinák előfoglalását is. A mutálódott vírus elleni vakcina kifejlesztése ugyanis csak a vírus felbukkanása után kezdődhet meg, s ehhez körülbelül 3-6 hónapra lesz szükség. Addig pedig az antivirális szerek és a mechanikus védekezés (higiénia, maszkok) nyújtanak megelőzési és kezelési lehetőséget.

Világszerte megkezdődött az antivirális szerek készletezése

Az USA-ban csupán a szezonális influenzában évente kb 36.000 beteg hal meg. Pandémia esetén ez a szám megsokszorozódna, aminek drámai következménye lenne az ország egészségügyi és gazdasági helyzetére.

Az USA ezért megkezdte a védekezés első szakaszában alkalmazható antivirális szerek és vakcinák készletezését az állampolgárok számára, ösztönzi a pandémiás vakcina fejlesztésének és előállításának gyorsítását, valamint felszólította a szövetségi, tagállami, illetve helyi közösségeket, hogy készüljenek fel a pandémia kitörésére.

A kormány széleskörű felvilágosító kampányba kezdett. Angliában az Egészségügyi Minisztérium által közzétett jelentés szerint eddig a lakosság több mint 25%-ának elegendő antivirális készlettel rendelkeznek, de tervek szerint ezt 50%-ra emelik. Ezen kívül még 14,7 millió adag antibiotikum beszerzését tervezik, melyeket azok kapnának meg, akik fokozottan ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

Franciaország élen jár a készletezésben, mivel jelenlegi 33 millió adagos antivirális készletéből a lakosság több mint 50%-a egyből kezelhető lenne a járvány kitörésekor. Az állam eddig 200 millió védőmaszkot rendelt meg az egészségügy számára, és közel 30 millió maszkot azok számára, akik közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a betegekkel. Rendelkezik továbbá 2 millió adag H5N1 vakcinával.

Svájc eddig több, mint 8 millió adagot rendelt antivirális készítményekből, és azt tervezik, hogy a lakosság egészének elegendő készítményt raktároznak el a járvány kitöréséig. Ezen kívül mintegy 150 millió dollár értékű svájci frankot költöttek pandémiás vakcinákra. Hollandia az egyik olyan ország, amely már 2005-ben fedezni tudta volna pandemia kitörése esetén a lakosság 30%-ának antivirális kezelését.

Írország Pandémiás Terve szerint a járvány kitörésekor 63.000 gyereknek és 1.070.000 felnőttnek tudnának antivirális készítmény biztosítani, és további készletezéseket terveznek. Ezen kívül 184.200 adag H5N1 vakcinát tartanak készenlétben.

Magyar szemmel az influenza pandémia

Az Európai Unió több országában az állam által biztosított antivirális készletszint a lakosság számához viszonyítva meghaladja a 25 százalékot (például Ausztria, Hollandia, Franciaország és Írország esetében).

És hogy állunk mi magyarok felkészülési szinttel? Van-e Magyarországon a elegendő antivirális szer? Miért nem kapunk a többi európai országhoz hasonlóan felvilágosítást? Kik juthatnak hozzá járvány kitörésekor az antivirális szerekhez, és hogyan? Felkészült-e az egészségügyi rendszer a járvány esetén robbanásszerűen megugró betegállomány kezelésére? Ezek, és hasonló kérdések borzolják a közvéleményt.

2005 októberében elkészítették a Nemzeti Influenza Pandémiás Tervet, és létrehozták a Nemzeti Influenza Pandémiás Bizottságot, de antivirális szer készletünk titkos.

A multinacionális cégek anyavállalatainál dolgozók meg fogják kapni a védelmet - áll több külföldi székhelyű nagyvállalat sajtóközleményében. Magyarországon viszont, ha nincs elegendő antivirális készlet, a vállalatoknak kell működésük fenntartására tervet kidolgozni, és alkalmazottaik védelméről gondoskodni. A WHO ajánlásaiban kiemeli, hogy csak az összefogott állami, vállalati és egyéni felelősségvállalás segíthet a világjárvány leküzdésében. Magyarországon erre sürgős lépéseket kell tenni. A WHO, valamint Dr. Bujdosó László, a pandémiás felkészülés megbízott kormánybiztosa ezért a vállalatokat is arra ösztönzi, hogy dolgozzák ki saját pandémiás tervüket, készletezzenek antivirális szereket a dolgozóik védelmében.

Az üzletfolytonosság biztosításához ugyanis nem elég a járvány kitörésekor lépni, hiszen akár a munkaerő fele is megbetegedhet rövid időn belül.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés