Itthon is van halálos áldozata a kanyarónak

Továbbra is terjed a kanyaró az Európai Unióban, amiért elsősorban a tagállamok egy részére jellemző alacsony átoltottsági szint tehető felelőssé. Idén már többen meghaltak a fertőzés következtében a kontinensen.

"Soha nem éreztem magam olyan elesettnek sem előtte, sem azóta. Ennél már csak az volt rosszabb, hogy láttam anyám arcán a kétségbeesést" - a kanyaró felnőttkorban is rendkívül súlyos tünetekkel jelentkezhet. Részletek itt.

"Nem csökken a kanyarójárványok intenzitása Európában" - számolt be róla a Weborvos.hu . A cikk az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentésére hivatkozva azt írja, csak az utóbbi egy hónap során 26 európai országban jelentettek új megbetegedéseket. A legtöbb esetet Romániában, Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban és Bulgáriában regisztrálták.

Kubinyi Erika gyermekorvos mumpsz, kanyaró és rózsahimlő elleni MMR emlékeztető oltást ad egy hatodik osztályos diáknak a nyíregyházi Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Iskolában 2019. szeptember 26-án.
MMR emlékeztető oltást kapnak diákok Nyíregyházán idén szeptember 26-án. Fotó: MTI/Balázs Attila

Szeptember 22-ig összesen 38 kanyarós esetre derült fény Magyarországon, ami több mint a kétszerese a 2018-as év azonos időszakában feljegyzett adatnak. Sőt, bár hivatalos haláleset csupán Romániában (5), Franciaországban (2) és Olaszországban (1) történt, a TESSY adatgyűjtő hálózat további két halálos áldozatról is beszámol, így egy-egy beteg Angliában és Magyarországon veszítette életét.

A Weborvos.hu cikke rámutatott, a nem uniós országokban is tombol a járvány. Ukrajnában már mintegy 60 ezer megbetegedést és 20 halálesetet, Szerbiában 5800 fertőzést és 15 halálesetet jegyeztek fel eddig. Svájcban októberig 212 fő kapta el a vírusfertőzést . Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) 2018-as jelentése szerint az Európai Unióban egyébként mindössze öt országban haladja ma a lakosság átoltottsági aránya a szükséges 95 százalékot: Máltán, Magyarországon, Portugáliában, Svédországban és Szlovákiában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra