Influenzaellenes praktikák

Bár szerencsére mi nem így találkozunk vele rendszeresen, de az influenza dobogós helyen áll a súlyos, néha halálos szövődményekkel járó fertőző betegségek között. Van-e esélyünk megúszni az influenzás náthát? Mi köze a tisztaságnak a megelőzéshez?

Egy tiszta nő?

A fertőzés, azaz infekció nem más, mint a kórokozó mikroorganizmusok megtelepedése, majd elszaporodása. A mindennapi életben vajon milyen "tudományra kell szert tennünk", ahhoz, hogy meg tudjuk óvni magunkat és családunkat a fertőzésektől?

A betegségmegelőzéssel, a betegséget okozó környezeti tényezők elhárításával, szűkebb értelemben pedig a fertőző betegségek megelőzésével a higiénia tudománya foglalkozik. A szóról elsőként talán a tisztaság ugrik be. Hygieia eredetileg nem a tisztaság, hanem az egészség görög istennője.

Anélkül, hogy a részletekig belemélyednénk e tudományágba, tekintsük át, milyen fertőzésektől kell tartanunk, mennyire elterjedt az influenza, végül milyen óvintézkedéseket kell tennünk.

Amit a kórokozókról tudni érdemes
Amit a kórokozókról tudni érdemes

Amit a kórokozókról tudni érdemes

A különböző mikroorganizmusok nem egyformán patogének, vagyis nem egyformán képesek megbetegíteni az embert, illetve más gazdaszervezeteket. A fertőzésekért felelős parányi lényeket a szakember szemében további két fontos tulajdonság jellemzi. A virulens mikroorganizmusok szaporák és szorgosan termelik méreganyagaikat, a kevésbé virulensek értelemszerűen lassabban teszik mindezt. Jellemző továbbá a kórokozónak a szervezetbe hatolásától a betegség megjelenéséig eltelő lappangási idő. Az influenza kórokozói esetében ez általában csupán egy-négy nap, a másik véglet alighanem az AIDS, ami tünetek híján szűrővizsgálat nélkül 5-10 évig is rejtve maradhat.

Személyes higiénia

Attól függően, hogy elsősorban mi terjeszti a fertőzést, kerülnünk kell a kapcsolatot a kórokozót hordozó emberekkel, állatokkal, élelmiszerekkel, és fokozottan ügyelni kell a személyes tisztaságra. Járvány idején nem csak, vagy nem elsősorban a már beteg embertársainktól kell tartanunk, hiszen mire valaki megbetegszik, már 3-4 napja hordozhatja és terjesztheti a kórokozót. A külvilágtól és embertársainktól természetesen nem kell menekülni, de mossunk gyakrabban kezet és arcot; hazaérkezéskor és étkezések előtt mindenképp. Váltsunk tiszta otthoni ruhát.

Ezekkel turbósítsa az immunrendszerét - részletek!

Amúgy se, de influenzás időkben végképp ne együnk mosatlan nyers élelmiszert - ki tudja, ki fogta meg előttünk. Ne használjunk másokkal közös edényeket. Alaposan, fertőtlenítőszerrel mossuk és meleg, folyó vízzel öblítsük el őket.

A gyerekeknek is fel kell hívni a figyelmét, hogy bármilyen csábító a barátnő szendvicse az iskolában, és bármilyen kedvesen kínálják meg, nem szabad beleenni más ételébe, beleinni más italába.

Az immunrendszer erősítése

A kipihent szervezet erős immunrendszere a legjobb védelem. Aludjunk tehát eleget. Azimmunrendszervédekező mechanizmusaira építenek a különböző immunizálási technikák, így a védőoltások is. Akinél általános egészségi állapota miatt javallott, az orvosával beszéljen a lehetőségről. Sokan azonban ódzkodnak ettől a megoldástól, ami érthető. Tehetünk a megelőzésért szúrás és orvos nélkül is. A megfelelő vitaminellátásról remélhetőleg már szólnunk sem kell, annyira egyértelmű. A vitamindús zöldségek és gyümölcsök - a paprika, káposzta, citrom, narancs, kivi - mellett segít a szájon át bekerült kórokozók megfékezésében a természetes antibiotikumot tartalmazó hagyma ésfokhagymaevése is.

A friss levegőn végzett rendszeres testmozgásra is jó lenne rászokni. Szokták mondani, hogy nem jó a hideg levegőn futni, mert megfájdul a torkunk. Pedig a testmozgás, egy jó kis futás kifejezetten segíti a nyákürülést a légutakból. Ha a kihűlt nyálkahártyán nincs, vagy nem kerül rá kórokozó, a testmozgás után kellemes fáradtságon és némi lihegésen kívül nagy baj nem történhet, sőt inkább valósággal fellélegzünk. A vérkeringést, a szervezet jobb tápanyag- és oxigénellátását segíti a szauna, a változó hőmérsékletű lábfürdő, zuhanyozás. Az orrnyálkahártyáját védi a kórokozók megtelepedésétől a sós vizes orrcseppes öblítés.

Ha mindezt megtettük, több energiát az influenza megelőzésére már nem célszerű fordítani, mert az aggodalmaskodás többet gyengít rajtunk, mint amennyit óvintézkedéseink erősítenek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció