Ilyen a biztonságos karácsony világjárvány idején

Szűk körű és rövid karácsonyi összejövetelekre kéri a lakosságot Boris Johnson brit miniszterelnök. Úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi járványhelyzetben a kis karácsony a biztonságos karácsony. Az oltási kampány hatására viszont húsvétra jobb lesz a helyzet, a következő karácsonyt pedig már mindenki a korábban megszokott módon ünnepelheti - jegyezte meg.

A brit kormány már korábban bejelentette, hogy az idei karácsonyi időszakra, december 23-a és 27-e között jelentősen enyhíti a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokat. Lehetővé válik például legfeljebb három, nem egy fedél alatt élő család összejövetele egymás otthonaiban - még azokban az országrészekben is, amelyekben magas járványkészültségi szint van érvényben és ennek rendelkezései alapján jelenleg senki nem látogathatja meg szeretteit.

Az engedékenység életekbe kerülhet

Napjaink egyik legfontosabb kérdése, hogy a koronavírus-járvány idején vajon együtt ünnepelhetnek-e a magyar családok karácsonykor. Mutatjuk, mi a véleménye a hazai szakértőnek - kattintson!

Az enyhítési tervekről azonban komoly vita bontakozott ki az elmúlt napokban. A legnagyobb feltűnést az keltette, hogy a két legtekintélyesebb brit orvosi szakfolyóirat közös szerkesztőségi cikkben nevezte "meggondolatlannak" és "durva hibának" ezeket a terveket, és arra figyelmeztette a kormányt, hogy a karácsonyi engedékenység számos emberéletbe kerülhet. Szerda esti sajtótájékoztatóján Johnson közölte, hogy most már nem változtatják meg a karácsonyi enyhítésről hozott döntést, mivel nem akarják "kriminalizálni" azokat, akik már megtervezték a szeretteikkel közös karácsonyt. A kormány ugyanakkor mindenkit a lehető legvisszafogottabb ünneplésre kér a koronavírus elleni védekezés jegyében.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Anglia, koronavírus Nagy-Britannia, koronavírus Egyesült Királyság, koronavírus ünnep, koronavírus karácsony, koronavírus család
Idén még visszafogottan, de jövőre már a megszokott módon ünnepelnek a családok.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ez a legbiztonságosabb megoldás

Amikor a kormány azt mondja, hogy három különböző háztartás tagjai öt napig összejöhetnek, az nem cél, hanem a felső határ - szögezte le a miniszterelnök. A legbiztonságosabb megoldás az, ha mindenki a lehető legkevesebb emberrel találkozik. A kormány továbbá azt is kéri, hogy az erősen fertőzött térségekben élők ne utazzanak olyan országrészekbe, amelyekben alacsonyabb a koronavírus-fertőzöttek száma. Londonban például - ahol éppen szerdán lépett életbe a legmagasabb szintű, jelentős korlátozásokkal járó járványkészültségi fokozat - jelenleg 270 igazolt eset jut minden százezer lakosra.

Londonban és a vele határos keleti-északkeleti térségekben szerdán már nem nyithattak ki a múzeumok, a turistalátványosságok ésa zárt terű szórakozóhelyek. De be kellett zárniuk a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek, valamint az összes vendéglátóhelynek is, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra még felvehetnek ételrendelést. Emellett a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthatnak összejöveteleket, így egymást sem látogathatják otthonaikban, és a szabadtéri helyszíneken is csak hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhat egymás társaságában. A karácsonyra tervezett enyhítések viszont ezeket a korlátozásokat is feloldják öt napra.

"Nyerésre állunk"

A múlt kedden kezdődött nagy-britanniai oltási kampány első hetében csaknem 138 ezren kapták meg az új típusú koronavírus elleni vakcinát. "Nem fér kétség hozzá, hogy győzelemre állunk, és meg is nyerjük a vírussal folytatott hosszú küzdelmünket" - mondta a brit kormányfő. Hozzátette, hogy az oltások és a mostani intézkedések hatására már húsvétra jobb lesz a helyzet az országban, és biztosra vehető, hogy jövőre minden család a korábban megszokott, normális keretek között ünnepelheti a karácsonyt.

Múzeumba kerül Naomi Campbell koronavírus ellen viselt kezeslábas védőruhája - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: