Így változtak vásárlási szokásaink a járvány miatt

Jóval többször vásároltak bankkártyával a magyarok 2020 első negyedévében, mint a múlt év azonos időszakában. A koronavírus-járvány miatt ráadásul a házhozszállítás és az érintésmentes fizetés lehetősége is egyre népszerűbb.

A bankkártyákkal az első negyedévben belföldön lebonyolított vásárlási forgalom a múlt év azonos időszakához képest darabszámban 13 százalékos, értékben pedig 23 százalékos emelkedést mutatott - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Emellett az egyedi forint átutalások értéke csaknem 12 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, amihez már hozzájárult az azonnali fizetési szolgáltatás március 2-ai indulása is.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fizetés, koronavírus vásárlás
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fizetés, koronavírus vásárlás

Egyre népszerűbb az online rendelés

Hol kaphatjuk el a legkönnyebben a koronavírust? A válaszért kattintson ide!

Az online rendelések számában azonban még ennél is nagyobb ugrás figyelhető meg. Az adatok szerint az internetes kártyás vásárlások darabszáma 38 százalékkal, értéke pedig 50 százalékkal nőtt. A koronavírus-járvány kitörésével párhuzamosan, a különböző házhozszállítási szolgáltatások és az érintésmentes fizetés gyors terjedésének hatására az internetes kártya-elfogadóhelyek száma is nőtt. Az érintőkártyák száma 247 ezerrel (3,1 százalékkal) emelkedett a negyedév során, így március végére megközelítette a 8,3 milliót, arányuk pedig az összes fizetési kártyán belül meghaladta a 86 százalékot. Az elfogadóhelyek száma megközelítette a 115 ezret, a POS termináloké pedig a 148 ezer darabot.

Kevesebbszer veszünk ki pénzt

Jelentősen átrendeződött a hagyományos és érintéses vásárlási tranzakciók aránya is, amit a kötelező PIN kód használat értékhatárának emelése tovább erősíthet a jövőben. Az érintéses vásárlási tranzakciók aránya 4,3 százalékpontos emelkedést követően megközelítette a 93 százalékot, értéke pedig - 6,8 százalékpontos bővüléssel - meghaladta a 85 százalékot.

A belföldi készpénzfelvételek száma azonban több mint 4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a készpénzfelvételek értéke azonban 8 százalékkal növekedett. Az egy tranzakcióra jutó érték több mint 13 százalékos emelkedéssel megközelítette a 87 ezer forintot az első negyedévben - közölte az MNB.

Futurisztikus szkafandert mutattak be a koronavírus ellen - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció