A klímaváltozás egészségügyi kockázatai

A klímaváltozás közvetlen és közvetett egészségügyi kockázatokkal jár. Ilyen a hőség és a légszennyezés miatti elhalálozás, a nyugat-nílusi és a dengue-láz vagy a rendkívül allergén parlagfű további terjedése is.

Az emberek egészsége érdekében gyors klímavédelmi intézkedésekre lenne szükség - figyelmezet az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC). Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a jövőben sem csökken, akkor a évszázad végére több mint három Celsius-fokkal magasabb lesz az átlaghőmérséklet, mint amennyi az iparosodás előtt volt. Európában az arktiszi és a mediterrán térség a legsérülékenyebb a klímaváltozás szempontjából, de a hatások és következmények az egész kontinenst érintik. A klímaváltozás már most is negatívan befolyásolja az európai mezőgazdaságot.

klímaváltozás, globális felmelegedés, egészségügyi kockázat
A hőség és a légszennyezés több százezer életet követel évente. Fotó: 123rf

A hőhullámok, a szélsőséges időjárás és az elhúzódó kemény fagyok elsősorban az időseket, a betegeket, a gyermekeket, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket érintik. A kockázatokat fokozza a társadalmak elöregedése és a bővülő nagyvárosokban erősödő városi hősziget jelenség. A hőstresszt a magas páratartalom is erősíti. A hőség emellett zavarja az alvást, a dehidratáció pedig fokozza a vesekő kialakulásának kockázatát, illetve rontja a kognitív és fizikai képességeket.

Az emberiség körülbelül 30 százaléka már jelenleg is olyan vidékeken él, ahol a napi felszíni hőmérséklet és a relatív nedvesség növeli a halálozási rátát. Ha nem fogjuk vissza a kibocsátást, a század végéig már a bolygó lakosságának 74 százaléka fog ilyen helyen élni.

Mit kellene tenni?

Vállaljunk-e gyereket, ha elpusztul a Föld? Részletek itt!

Az EASAC szerint a klíma stabilizálása és az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozása a legfontosabb. A kutatók úgy vélik, a megoldások elérhetők, és nagyon sokat lehet tenni már a mai tudás alapján is, azonban mindehhez politikai akarat szükséges. Az EASAC javaslatai alapján a szénmentes gazdaság kiépítésével elkerülhető lenne a légszennyezés okozta korai halálozás. A fosszilis tüzelőanyagok felhasználása ugyanis nemcsak széndioxid-, hanem szállópor- és ózonkibocsátást is eredményez. A dekarbonizáció előnye, hogy egyszerre segítené a klíma védelmét és a közegészségügyi célok megvalósítását.

Az egészségesebb, fenntarthatóbb táplálkozás elterjedése az üvegházgáz-kibocsátást is csökkentené. Ha csökkenne a vöröshús-fogyasztás, akkor az élelmiszer-ellátás teljes üvegházgáz-kibocsátása akár 40 százalékkal is alacsonyabb lehetne. A szakemberek több zöldség és gyümölcs fogyasztását is javasolják, mivel ez csökkentené a húsfogyasztással kapcsolatba hozott szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.


A klímavédelem egyben afertőző betegségekterjedésének korlátozását is jelenti. A melegedő klíma miatt ugyanis új betegséghordozók jelennek meg Európában. Ilyen az ázsiai tigrisszúnyog, amely többi között az agyvelőgyulladás, a csikungunya- és a dengue-láz, a nyugat-nílusi láz, a sárgaláz és a Zika-vírus hordozója. A klímaváltozás a gyakoribb villámárvizek, áradások miatt fokozza az élelmiszer- és ivóvízfertőzések kockázatát is.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +27 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén feloszlik a köd, kissé felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag