A leghalálosabb járványok az emberiség történetében

Hiába áll az ember a tápláléklánc csúcsán, a teremtés koronáját a parányi méretű organizmusok képesek legyűrni. A történelem során nem a háborúk, vagy a tömeggyilkos diktátorok vitték végbe a legnagyobb pusztítást az emberek között, hanem a mikroszkopikus kórokozók.

Manapság az igazán komoly járványok nem gyakoriak, hála az orvostudomány fejlődésének és az általános higiéniás kultúra elterjedésének. A Zika-vírus vagy az Ebola ijesztő lehet ugyan, de ezek a betegségek messze nem jelentenek olyan fenyegetést, mint a régi korok járványai.
Memento mori! Emlékezz a halálra! - mondja a józanságra intő latin közmondás. Azaz ma sem árt, ha észben tartjuk, hogy mire képesek a gyilkos parányok, ha elszabadulnak. Nézzük az emberiség történetének 10 leghalálosabb járványát:
10. Hongkongi influenza Az 1868-as járvány mintegy egymillió ember életét követelte a Távol-Keleten és Európában. A Hongkong városából kiinduló járványért a H3N2 influenzatörzs felelt és csak azért nem követelt több életet, mert a tíz évvel korábbi Ázsiai influenza után sokan szereztek immunitást az N2 ellen.
9. Influenzajárvány 1889-1890 Szintén egymillió halálos áldozatot szedett az oroszországi Szentpétervárról kiinduló járvány, ami arról is nevezetes, hogy ez volt az első olyan betegség, amely a modern közlekedésnek köszönhetően tudott elterjedni. Négy hónap alatt az ázsiai influenzának vagy orosz influenzának is nevezett betegség Európát és az Egyesült Államokat is megfertőzte. Gyaníthatón a H3N8 törzs volt érte a felelős.
8. A harmadik kolerajárvány Oroszországban Az 1852-1860 között gyilkoló járvány főleg Oroszországot érintette és a 19. század egyik leghalálosabb járványának tartják. John Snow brit orvos 1854-ben észrevette, hogy a londoni vízvezeték hálózat egy része komoly kolerahordozó, így azt elzárva sikerült angolok sokaságának életét megmentenie.
A nagy járványok rengeteg emberéletet követeltek

A nagy járványok rengeteg emberéletet követeltek

7. Ázsiai influenza A Kínában 1956-ban kitört járvány gyorsan terjedt a távol-keleten és végül átterjedt az Egyesült Államokra. A becslések szerint mintegy 2 millió ember életét követelte.
6. Cocoliztli A 16. századi Mexikóban ez a járvány több mint 5 millió ember életét követelte. A név maga a helyi nyelvjárásban dögvészt jelent és a spanyolok révén érkezett az újvilágba.
5. Antoniusz Pestis Az ősi Rómában kitört járványt a katonák hurcolták be magukkal időszámításunk szerint 165-ben. Pontosan nem ismert milyen betegség lehetett, de nagy valószínűség szerint himlő vagy kanyaró volt a kórokozó, ami nagyjából 5 millió ember életét követelte.
4. HIV/AIDS Csak a negyedik helyre fér fel a modern kor egyik legrettegettebb vírusa, amely a hatvanas évek óta mintegy 30 millió ember életét követelte. A betegségre végleges gyógymód máig sincs (habár a kifejlődését már eredményesen akadályozzák különféle kezelések), ezért nem véletlenül félnek tőle világszerte.

A legtöbb ember valamilyen betegség következtében veszíti életét, s csak kisebb hányaduk éri meg a végelgyengülést. Sorra vettük az emberiség történetének tíz leghalálosabb betegségét. Részletek!

3. Justinianus-féle pestis A hatodik században egyiptomi gabonaszállító bárkákkal érkezett Európába a Yersinia pestis, ami nagyjából 25 és 50 millió közötti halálos áldozatot szedett. A bizánci birodalmat is meggyengítő betegségnek hosszú távú hatásai voltak a kor Európájának történelmére.
2. Spanyolnátha Az 1918-as járvány az I. Világháború során jutott a csendes-óceáni szigetekről Európába, ahol megölt 75 millió embert. A H1N1 influenzatörzs tüsszentéssel vagy köhögéssel terjedt és elképesztő sebességgel fertőzte meg a lövészárkokban harcoló katonákat, majd a civileket is.
1. Bubópestis A Fekete Halálként is ismert járvány az emberiség történelmének legnagyobb gyilkosa. 1346 és 1353 között Európa lakosságának 30-60 százalékát irtotta ki. A selyemúton át érkező betegséget patkányok hozták el a földrészre, ahol gyorsan elterjedt és végül 75-100 millió ember életét követelte. A korabeli krónikák szerint az emberek Isten büntetéseként gondoltak a betegségre és hatására megnőtt az egyház befolyása. Ekkor engedélyezték először, hogy a halottakon boncolást hajtsanak végre, azt remélve, így sikerülhet megismerni a betegség eredetét és gyógymódot találhatnak rá.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban szerdán délelőtt felhő sem lesz az égen, sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag