Így hatott a járvány a vásárlási szokásokra

Többet és többször rendelnek a magyarok az interneten a koronavírus-járvány kitörése óta - derült ki egy e-kereskedelmi kutatócég felméréséből.

A Reacty Digital több mint 900, 18 és 79 év közötti magyar internetezőt vont be legutóbbi kutatásába. A felmérést március 24-e és április 7-e között végezték a Véleményem Van online kutatási közösség tagjainak körében. Az adatok nem, kor és régió alapján is reprezentálják a lakosság véleményét. A kutatócég arra volt kíváncsi, hogy a koronavírus-járvány mennyire változtatta meg a magyarok online vásárlási szokásait.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus vásárlás, koronavírus online vásárlás, koronavírus rendelés, koronavírus élelmiszerek
koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus vásárlás, koronavírus online vásárlás, koronavírus rendelés, koronavírus élelmiszerek

Egyre többen rendelnek

Nézze meg, hogyan terjed a koronavírus-fertőzés egy boltban!

Mint kiderült, a koronavírus okozta helyzet miatt a válaszadók csaknem negyede inkább semmilyen boltba nem megy, hanem kizárólag online rendeli meg a szükséges termékeket. A felmérés résztvevőinek több mint tizede pedig úgy nyilatkozott, hogy bár korábban nem tervezte, most már inkább interneten rendeli házhoz a háztartási tisztító termékeket és az egészséghez kapcsolódó árucikkeket. Online élelmiszer-vásárlásra a válaszadók ötödét, készételek rendelésére pedig az emberek 13 százalékát késztette a járvány.

Az is kiderült, hogy a válaszadók háromnegyede biztonságosnak tartja az online vásárlást, ám elsősorban a belföldi eladókban bíznak. Akik pedig már korábban vásároltak külföldről, azok fele a koronavírus-helyzet miatt inkább lemond erről a lehetőségről. Emellett a válaszadók 50 százaléka mondta azt, hogy csak olyan webáruházból rendelne, ahol készpénzmentesen lehet fizetni, az online rendelők ötöde pedig mindenképpen házhoz szállítást kérne.

Ettől félnek a magyarok

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok kétharmada tart attól, hogy elkapja a koronavírust. Ennél jobban csak valamely családtagjuk elvesztésétől félnek az emberek - ezt a válaszadók 75 százaléka jelölte meg legnagyobb félelmének. A járvány miatti munkanélküliségtől a részmunkaidőben dolgozók kétharmada, valamint a teljes munkaidőben dolgozók 44 százaléka tart.

A járvány miatti otthonlét a tartós fogyasztási cikkek piacára is hatással volt. Van néhány jól meghatározható termékcsoport, amelyekből a szokásosnál sokkal többet adtak el az utóbbi hetekben. A részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő