Hónapokra munkaképtelenné tehet a hosszú COVID

Becslések szerint több százezer embert sújthat az új típusú koronavírus leküzdése után ismeretlen okból jelentkező hosszú COVID szindróma Németországban. Sajnos az sem ritka, hogy az érintettek hónapokra kiesnek a munkájukból az elhúzódó panaszok miatt.

Koronavírus: eddig biztosan védettek vagyunk gyógyulás után - kattintson!

A szakértői becslések szerint a koronavírus-fertőzésen átesettek 10 százalékánál alakulnak ki hosszú távon fennmaradó panaszok. Ez a Németországban regisztrált, csaknem 3,7 millió fertőzés alapján legalább 369 ezer embert jelent. Ez hihetetlenül nagy szám - fogalmazott Anja Karliczek, az oktatási és tudományos kutatási ügyekért felelős miniszter.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
A visszatérőfejfájásés a szűnni nem akaró kimerültség is hosszú COVID-ra utal. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Kérdéses, mi állhat a háttérben

Senki nem tudja megmondani, hogy kinél és miért alakulhatnak ki az új típusú koronavírus leküzdése utáni makacs tünetek, például a visszatérő fejfájás, az állandó nehéz légzés és a szűnni nem akaró kimerültség. A tünetegyüttesnek még általánosan elfogadott neve és meghatározása sincs.

Bárkinél jelentkezhet

Az eddigi adatok szerint ráadásul a szindróma a COVID-19 lefolyásától és a fertőzés előtti egészségi állapottól függetlenül lép fel, így nem ritkán olyan embereket is leterít, akik erejük teljében voltak, és észre sem vették, hogy megfertőződtek. Egyébként az is gyakran előfordul, hogy az érintettek hónapokra kiesnek a munkájukból az elhúzódó panaszok miatt.

Koronavírus: ilyen több mint egy éve nem történt - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)