Hepatitis C: ezek a veszélyei

A hepatitis C vírus ellen egyelőre nem létezik védőoltás, és a hosszú lappangási idő miatt sokan tudtukon kívül adják tovább a fertőzést.

Továbbra is fontos a veszélyeztetettek szűrése hepatitis C ellen, mivel a hosszú lappangási idő miatt sokan élhetnek a vírussal anélkül, hogy tudnának róla - mondta Werling Klára hematológus, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete elnöke. Hangsúlyozta: szombaton 15 óráig Budapesten a Lurdy Ház földszintjén, valamint Zalaegerszegen, Kaposváron, Ajkán, Székesfehérváron, Egerben, Szolnokon és Békéscsabán várják az érdeklődőket gyors és fájdalommentes szűrővizsgálattal, valamint felvilágosítással mindegyik hepatitis vírusról.

A hepatitis C vírussal együtt a betegség az egész világon elterjedt. Az Európai Unióban mintegy öt millió fertőzött él, becslések szerint 80 százalékuk vírushordozó, de nem beteg. Kialakulásáról és veszélyeiről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Még nincs ellene védőoltás

A hematológus ismertette, hogy a hepatitis A és B ellen ma már van oltás, de a hepatitis C ellen még nincs, és mivel csak 1992-ben ismerték föl, ezt megelőzően a vérkészítményekkel - a szűrés hiánya miatt - megfertőzhették a műtéten átesett betegeket. Fertőzöttek lehetnek a droghasználók vagy a tetováltak is, a fertőzésről a magas májenzim árulkodhat - tette hozzá. Elmondta, hogy a hepatitis C jellemzően vér útján terjed, és nem lehet kizárni az átadását nemi úton sem. A cseppfertőzés azonban kizárható, így a mindennapi érintkezés veszélytelen, a családból, közösségből vagy munkahelyről nem indokolt a kizárás. A vírus terjedéséért becslések szerint jelenleg 75 százalékban a droghasználat felelős - tette hozzá.

A tetováltakat is jobban veszélyezteti a fertőzés
A tetováltakat is jobban veszélyezteti a fertőzés

Werling Klára hangsúlyozta, hogy a fertőzés nem jár sárgaságos tünettel, lappangva alakul át krónikus májgyulladássá , 20-30 év elteltével pedig májzsugor és májrák alakulhat ki. Gyógyítani azonban ma már lehet, hiszen két éve kaphatóak a tabletták, amelyekkel kiváltható a mellékhatásokkal járó, hosszadalmas és a betegek 60 százalékánál eredménytelen injekciós kezelés - tette hozzá.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)