Hepatitis C: ennyibe kerül a kezelés

Jövő évben elkezdődhet az egészségügyi dolgozók szervezett hepatitis C-szűrése. Első körben egy 25 ezer fős csoport eshet át a vizsgálaton.

A PharmaOnline értesülései szerint az állam 600 millió forintot különített el a Nemzeti Hepatitisz Koalíció által kidolgozott nemzeti program első ütemére, amelyet 2019-ben várhatóan újabb egymilliárd forint követ majd. Elsőként a foglalkozásukból kifolyólag fokozott fertőzésveszélynek kitett egészségügyi dolgozókat fogják szűrni a tervek szerint.

hepatitis C szűrés, májgyulladás, hepatitiszfertőzés
Magyarországon a becslések szerint mintegy 70 ezer fertőzött él

Van gyógymód, de drága

A hepatitis egy vírus által előidézett krónikus betegség, amely az esetek jelentős többségében idővel májzsugorhoz, májrákhoz vezet. Magyarországon becslések szerint mintegy 70 ezer fertőzött él, közülük pedig nagyjából 20 ezren nem is tudnak betegségükről, miközben akár tovább is adhatják a kórt. Dacára ugyanakkor a közhiedelmeknek, a magyar betegek alig néhány százaléka kapta el nemi úton a veszélyes kórokozót - túlnyomó többségük azok közé tartozik, akik 1993 előtt ellenőrizetlen vért vagy vérkészítményt kaptak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célkitűzése, hogy 2030-ra a hepatitis B és C vírusok által fertőzött betegek 90 százalékát diagnosztizálják, 80 százalékát pedig kezeljék is. Részletek itt.

Immár két éve, hogy Magyarországon is elérhetőek azok a gyógyszerek, amelyek a vírus szaporodását gátolva 8-12 hét alatt teljes gyógyulást eredményeznek. Ugyanakkor a terápia igen drága, hiszen ára meghaladhatja a 15 millió forintot. A 2016-os évben az állam 5 milliárd forintot fordított a legsúlyosabb állapotban lévő betegek kezelésére, amely mintegy 200 fő gyógyítására volt elegendő. A várólistán jelenleg 1700 fertőzött szerepel.

A hepatitis C kezelését az úgynevezett hepatológiai centrumokban végzik. A témáról részletesen ide kattintva olvashat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)