Halálos betegségek kerülhetők el védőoltással

Miközben a védőoltások következtében sok fertőző betegség ritkává, szinte ismeretlenné vált, a szülőkben és az egészségügyi dolgozókban az a vélemény alakulhat ki, hogy a továbbiakban nincs szükség védőoltásokra.

Az elmúlt három évben az Egészségügyi Világszervezet Európai Régiójában 90 ezer rubeola fertőzések száma az európai régióban tavaly meghaladta a 20 ezret. A védőoltások évente milliók életét mentik meg - többek között erre hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervet ( WHO) Európai Regionális Irodája által meghirdetett Európai Védőoltási Hét. A programról az Országos Epidemiológia Központ Oltópontjában tartottak tájékoztatót hétfőn.

Magyarországon az életkorhoz kötött védőoltások teljesítése hosszú évekre visszatekintve kiváló, az oltandó korosztályokban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot. A magas átoltottság és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenység következtében a rutinszerűen alkalmazott védőoltások révén megelőzhető fertőző betegségek járványügyi helyzete is kiváló. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek veszélyesek: a betegség súlyosságától függően a betegek kórházi ellátást is igényelhetnek, a gyógyulást követően maradandó egészségkárosodás fordulhat elő és egyes esetben akár halállal is végződhet a fertőzés.

Az oltási rend önkényes és elbizakodott megváltoztatása igen nagy károkat tud okozni. Egyértelmű bizonyítékok erre a közelmúlt nagy kanyarójárványai szerte az Európai Régióban.

Az elmúlt három év során a régióban több mint 90 ezer kanyaró, tavaly pedig 20 ezernél több rubeola megbetegedés fordult elő világszerte, 80 százaléka az EU államaiban. A megbetegedések zöme védőoltással elkerülhető lett volna. A járványok megelőzésének egyetlen módja a lakosság kanyaró elleni védőoltásának biztosítása. Fokozott odafigyeléssel, a források biztosításával és megfelelő politikai elkötelezettséggel 2015-re kanyaró-, és rubeola-mentessé válhat a régió - áll az ÁNTSZ közleményében.

A védőoltások hatékonyan megelőzik a fertőző betegségeket, biztonságosak. Mindent megteszünk a járványok kialakulásának megelőzéséért, valamint azért, hogy megvédjük az Európai Régió tagállamaiban élő lakosságot attól, hogy bárki megbetegedjen vagy meghaljon egy védőoltással megelőzhető fertőző betegségben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: