+12° - +31°
Nincs front

Gyermekbénulás: amitől az egész világ rettegett

Százéves lenne a járványos gyermekbénulás elleni küzdelem egyik vezető alakja, Jonas Salk, amerikai immunológus.

Jonas Salk harca a járványos gyermekbénulás (paralízis) ellen, nemcsak orvosi teljesítmény volt. Harc volt ez a félelem ellen is - írja a rá emlékező cikkében a német lap, az Augsburger Allgemeine online kiadása.

Újra fertőz?

A járványos gyermekbénulást okozó vírus egy új variánsát fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport. A mutáns vírusra nem hat a védőoltás, és több országban is fertőzött már - részleteket itt tudhat meg!

"Félelemmentesen élni, ez a legerősebb az összes érzelem közül..." - ezt maga a tudós mondta a Los Angeles Times-nak, és hozzátette: "...megtanultam, mennyire fontos, hogy az embereket megszabadítsuk a félelmeiktől." A gyermekbénulás a 19. század végétől valóban rettegésben tartotta a világot. A poliovírusok évente sok ezer embert támadtak meg, a fertőzés halálos kimenetelű is lehetett, de még többen maradandó károsodást, bénulást szenvedtek.

A Wikipedia angol szócikke is azt emeli ki Salk kapcsán, hogy a második világháború után az atombombán kívül az amerikaiak a legjobban a gyermekbénulástól tartottak. A súlyos helyzetet jelképezte, hogy az 1945-ben elhunyt amerikai elnök, Franklin Delano Roosevelt is a betegségben szenvedett.

Kollégái nem szerették

Salk évtizedekig kutatott laboratóriumában, mielőtt 1955-ben előállt az első védőoltással, amely a súlyos betegség visszaszorítására végre alkalmas volt. Ráadásul rendkívül sikeresen: mára az ipari országok többsége az Egészségügyi Világszervezet szerint mentesek a poliótól.

A felfedezés után valódi sztár lett a tudósból hazájában, aki október 28-án töltötte volna be századik életévét. A kollégái viszont nem szerették. Soha nem kapta meg például a Nobel-díjat, de nem került be még az USA tudományos akadémiájára sem: a National Academy of Science nem választotta ugyanis a tagjai közé.

Száz éves lenne a járványos gyermekbénulás elleni küzdelem egyik vezető alakja

Száz éves lenne a járványos gyermekbénulás elleni küzdelem egyik vezető alakja


Csak a Salk Kutatóintézet fűzhető a nevéhez. Erről meg is jegyezte: "Sosem lehettem volna ennek a tagja, ha nem én alapítom." A kollégáival vitatkozó Salknak különösen Albert Sabinnal gyűlt meg a baja. Sabin a róla elnevezett cseppek feltalálásával vált szintén ismertté. A Sabin-cseppek szintén a gyermekbénulás elleni küzdelemben jelentettek fontos eredményt.

Ám ahelyett, hogy a két tudós együttdolgozott volna, inkább nyilvános vitákat folytattak."Tiszta konyhakémia" - mondta például Sabin arról a munkáról, amit Salk végzett. Az 1914-ben született tudós nem zavartatta magát, általában szokatlan módszereket alkalmazott. Az első polio-oltásokat például a három fián tesztelte.

Az AIDS is foglalkoztatta

Nagy felfedezése után folytatta a munkát, és a nyolcvanas években például az AIDS elleni oltóanyag kifejlesztésén dolgozott. Ekkor már nagyrészt a kaliforniai La Jollában lakott, ahol 1960-ban megalapította a saját "tudományos katedrálisát" (ezt ő nevezte így), a Salk Institute for Biological Studies-t. Második házasságát egyébként Pablo Picasso korábbi élettársával, Françoise Gilot-val kötötte.

HIV-fertőzés

Korábban is tudták, hogy az európai származású emberek egy része ellenáll a HIV-fertőzésnek, most ezt a genetikai mutációt kihasználva hoztak létre olyan fehérvérsejteket, amelyek rezisztensek az AIDS-et előidéző kórokozóval szemben - olvasson tovább!

Érdekes módon a HIV-vírus elleni kutatás során már a kollégái is tisztelni kezdték. Amikor 1995 június 23-án, nyolcvanévesen szívelégtelenségben elhunyt, az egyik neves AIDS-kutató, Anthony Fauci is tisztelettel emlékezett meg róla: Salk sosem gazdagodott meg a felfedezéséből: sosem szabadalmaztatta ezt, azaz nem helyezte védettség alá ötletét, nem korlátozta annak felhasználását. Az ugyanis az egész emberiségé - mondta erről, miután szabaddá tette az oltóanyag felhasználását 1955. április 12-én. "Nincs semmilyen szabadalom. Hogyan szabadalmaztathatnánk a napot?" - tette fel a kérdést.

Csak az atombombától féltek jobban

Salk felfedezéséről a Wikipedián megtudhatjuk, hogy ez volt az első sikeres inaktivált poliovakcina. Felfedezése nem sokkal azután történt, hogy 1952-ben nagyon súlyos gyermekbénulás-járvány sújtotta az USA-t. Majdnem 58 ezer esetet jelentettek, 3145-en haltak meg, több mint 21 ezren pedig enyhébb vagy súlyosabb, maradandó bénulást szenvedtek. A legtöbb beteg gyermek volt. Ez szinte pánikot okozott egész Amerikában, valóban az atombomba után ettől féltek a legjobban az emberek.

Magyarországon az első jelentős gyermekbénulás-járvány 1931-ben fordult elő, de a járványügyi helyzet igazán súlyossá az 1950-es évek közepétől vált. 1954-ben, 1957-ben és 1959-ben egyaránt súlyos járványok alakultak ki. "Ebben az időszakban a gyermekeikért aggódó szülők nyaranta félelemben éltek, látván barátaik, ismerőseik vagy akár idegenek gyermekeinek megbetegedését, mely rokkantsággal vagy halállal végződhetett" - írta szakértőnk, Dr. Győri József.

A tudománytörténet legnagyobb projektje

Salk 1948-tól dolgozott a paralízis elleni kutatásokon. Először a poliovírus különböző fajtáit próbálta elkülöníteni. Később pedig már a vakcina kifejlesztésére is kiterjesztette a projektet. Ebben egy kutatócsoport is segítette, amelyet országos (amerikai) támogatásból finanszíroztak. Hét éven át dolgoztak, és a tudománytörténet egyik legkiterjedtebb programját hajtották végre. Húszezer orvos és egészségügyi dolgozó, 64 ezer iskolai alkalmazott és 220 ezer önkéntes vett részt a projektben. A kísérletek 1,8 millió iskolás gyereket érintettek. Az eredményeket 1955. április 12-én jelentették be.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+12, +17 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag