Flurona: mit tegyünk, ha érintettek vagyunk?

Izrael és az USA is beszámolt már több olyan esetről, amikor a beteg egy időben szenvedett az influenza- és a koronavírus-fertőzéstől. Az együttes fertőzés a flurona nevet kapta. Nézzük, milyen gyakori és mennyire veszélyes ez a kórkép, illetve mit tehetünk a megelőzés vagy a mielőbbi felépülés érdekében.

Az utóbbi hetekben egyre több eset bizonyította be, hogy el lehet kapni egyszerre az új típusú koronavírust és az influenzavírust. A flurona elnevezésű jelenség azonban várhatóan a közeljövőben jóval gyakoribbá válik, ugyanis az omikron variáns sok helyen éppen az influenzaszezon csúcsán indult rohamos terjedésnek - írta meg a Health.com. Azt viszont még mindig vizsgálják a szakemberek, hogy milyen gyakori és mennyire súlyos egy ilyen kettős fertőzés.

Egyelőre annyi bizonyos, hogy a 2020 szeptembere és 2021 májusa között regisztrált, amerikai koronavírus-fertőzöttek mindössze 0,2 százaléka volt influenzás is a mintavétel időpontjában. Egyes szakértők szerint azonban a tavaly elmaradt influenzaszezonnak most lesz meg a böjtje: az influenzás esetek száma akár újra elérheti a koronavírus-járvány előtti szintet, így 39-56 millió fertőzött is lehet a mostani téli-tavaszi szezon alatt, míg az USA-ban tavaly mindössze alig 1700 influenzásról adott hírt az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC).

koronavírus, influenza, flurona
Egyszerre is támadhat az influenza és a COVID-19. Fotó: Getty Images

A betegségek önmagukban is elég veszélyesek

Egyelőre nincs elegendő bizonyíték annak megállapítására, hogy a korona- és az influenzavírus egyidejű fertőzése veszélyesebb-e, mint a két betegség külön-külön. A COVID-19 és az influenza már önmagában is súlyos szövődményekkel járhat, kialakulhat például tüdőgyulladás, vérmérgezés, többszervi elégtelenség, szívizomgyulladás vagy légzési elégtelenség, valamint a már meglévő krónikus betegségek is súlyosbodhatnak a vírusfertőzések hatására. Ugyanakkor egy több mint 100 tanulmányt áttekintő tudományos munka arra a megállapításra jutott, hogy a fluronának nevezett kettősfertőzésesetén nagyobb az elhalálozás kockázata, illetve a betegek nagyobb eséllyel szorulnak hosszú kórházi kezelésre, mint azok, akik csak a COVID-19-cel küzdenek.

Már két, kifejezetten a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett vakcina gyártása is zajlik. De vajon miben különböznek majd ezek a jelenleg is használt oltóanyagoktól? Mutatjuk.

Milyen tünetek utalnak a fluronára?

Az influenza- és a koronavírus-fertőzés nagyon hasonló tüneteket okoz, mindkettő előidézhet ugyanis lázat, hidegrázást, általános gyengeséget, izomfájdalmakat, köhögést, torokfájást, légzési nehézséget, fejfájást, hányást és hasmenést. Megváltozhat továbbá a szaglás és az ízérzékelés is (bár ez koronavírus-fertőzés esetén sokkal jellemzőbb, mint influenzásként). Ezért a CDC szerint csupán a panaszok alapján nem lehet eldönteni, hogy az egyik, a másik vagy mindkettő fertőzéssel küzd-e az adott beteg. Az egyetlen módja a kettős fertőzés feltárásának az, ha mindkét tesztet elvégzik.

Mit tegyünk, ha kettős fertőzésünk van?

Ha a koronavírus- és az influenzatesztünk is pozitív eredmény mutat, azonnal karanténba kell vonulnunk, hogy ne fertőzhessünk meg másokat. Állapotunkról folyamatosan tájékoztassuk orvosunkat telefonon vagy e-mailben. Ha a szövődmények kialakulásának kockázata magas, akkor a kezelőorvosunk vírusellenes szerek, valamint a tüneteket enyhítő gyógyszerek alkalmazását javasolhatja. Enyhe panaszok esetén azonban a bőséges folyadékfogyasztás és a sok pihenés is elegendő lehet.

Hogyan védhetjük meg magunkat a fluronától?

Az elsődleges védekezési mód mindkét betegség ellen a védőoltás. A szakemberek szerint még nem késő igényelni a mostani szezonban alkalmazott influenzaoltást és/vagy a koronavírus elleni védőoltás emlékeztető dózisát. A két vakcinát egyszerre is beadathatjuk, ráadásul a CDC adatai szerint még amiatt sem kell aggódnunk, hogy esetleg erőseb oltási reakciókat tapasztalunk, ha együtt kapjuk a két oltást, mint azok, akik két külön időpontban kapják meg a 2 vírus elleni vakcinákat.

Az oltások mellett azonban nem szabad megfeledkeznünk a többi járványügyi óvintézkedésről, tehát a gyakori és alapos kézmosásról, a maszkviselésről, valamint a szociális távolságtartásról sem. A szakértők szerint ez az óvatosság a legjobb módja annak, hogy átvészeljük ezt a nehéz időszakot.

Jelentősen tovább marad életben az új típusú koronavírus omikron variánsa a műanyag felületeken és az ember bőrén, mint a kórokozó eredeti változata - állapította meg egy új japán tanulmány.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: