Emberre is veszélyes kórt kaptak el hazai szarvasmarhák

Két Somogy megyei szarvasmarhatelepen is gümőkór-fertőzöttséget mutattak ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Két hazai szarvasmarhatelepen is a gümőkór – vagy ismertebb nevén tuberkulózis (TBC) – jelenlétét igazolta Nébih laboratóriuma. Mindkét érintett telep Somogy megyében található, egymástól nagyjából 40 km-es távolságra. Közvetlen járványügyi kapcsolat azonban nincs az állományok között – közölte oldalán az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

férfi szarvasmarhákat etet
Emberre is veszélyes kórt kaptak el hazai szarvasmarhák. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Véletlenül derült ki a fertőzöttség

Mindkét telepen 1-1 tuberkulózissal fertőzött állatról tudnak. Az állatok egyébként – a Nébih tájékoztatása szerint – nem mutattak tüneteket, fertőzöttségükre csupán az éves ellenőrzővizsgálat – az úgynevezett intradermális tuberkulinpróba – miatt derült fény. Mivel legeltetett húsmarhaállományokról van szó, a szakemberek valószínűsítik, hogy a szarvasmarhák vadállatoktól fertőződtek meg. A járványügyi nyomozás azonban még tart.

Az esetek a Nébih interaktív térképén is megtalálhatók.

„Gümőkórtól hivatalosan mentes” az ország

A hatóság az érintett telepeken forgalmi korlátozást rendelt el, amely visszavonásig érvényes. „A vágóhidakat felügyelő, EU-szerte egységes, hatósági állatorvosi rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett. Hazánk továbbra is megőrizte a »gümőkórtól hivatalosan mentes« minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt” – emelte ki a Nébih közleménye.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra