Egyre többeket fenyeget a malária

Évente több mint 300 millió ember fertőződik meg maláriával, ezzel az életveszélyes, a vörösvértesteket megtámadó betegséggel, amit egy, a szúnyogok által terjesztett parazita okoz.

Bár régóta vita tárgyát képezi, hogy a globális felmelegedés valóban növelheti-e a betegség előfordulását, a legújabb vizsgálatok szerint a melegebb években egyre magasabbra merészkednek a szúnyogok, így több arrafelé a maláriás megbetegedés is.
A Science című tudományos szaklapban megjelent tanulmány adatai szerint a klímaváltozás igenis növelheti a maláriás esetek számát, különösen a sűrűn lakott, magasabban fekvő afrikai és dél-amerikai régiókban. A Michigan Egyetem és a London School of Hygiene & Tropical Medicine tudósainak vizsgálatai szerint a szúnyogok ugyanis csak akkor vonulnak le a mélyebben fekvő területekre, ha csökken a hőmérséklet.

"Ha tehát nem teszünk valamit minél gyorsabban, akkor a betegség előfordulása jelentősen növekedhet a következő években" - írják a kutatók. A tudósok már 20 évvel ezelőtt is olyan betegségként tartották számon a maláriát, mint ami különösen érzékeny az éghajlatváltozásokra, mivel a Plasmodium paraziták és az azokat terjesztő Anopheles szúnyogok melegben érzik igazán jól magukat.

Eddig azonban senki sem tanulmányozta olyan mélyrehatóan a betegség előfordulását, mint a mostani tanulmány készítői, akik Kelet-Afrika és Dél-Amerika magasabban fekvő területeit is megvizsgálták. Ezek a területek ugyanis korábban védbástyaként szolgáltak a betegség ellen.

Egyre többeket fenyeget a malária (Fotó: Europress)

Egyre többeket fenyeget a malária
(Fotó: Europress)

A tudósok az 1990 és 2005 között Nyugat-Kolumbiában és az 1993 és 2005 között Etiópiában előforduló eseteket tanulmányozták. A vizsgálat közben nem vettek figyelembe olyan tényezőket, mint az évi csapadékmennyiség, a malária-elleni szerek elérhetősége, valamint a szúnyogirtási programok, így csak és kizárólag a hőmérséklet változás hatásaira tudtak koncentrálni.

Az adatokból kiderült, hogy a melegebb években átlagosan sokkal több maláriás esetet regisztráltak a magasabban fekvő területeken, mint a hidegebb években. "A melegebb években olyan magasságokon fekvő területekre is eljutott a betegség, ahová korábban nem, ez pedig egyértelmű jele annak, hogy a maláriára hatással van az éghajlatváltozás" - nyilatkozta Mercedes Pascual, a Michigan Egyetem elméleti ekológusa.

A korábbi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy már egy celsius foknyi hőmérséklet-növekedés is évi plusz hárommillió megbetegedést eredményezhet Etiópiában a 15 év alatti lakosság körében. "A mostani vizsgálati adatok egyértelművé tették, hogy a problémával foglalkozni kell. Fenntartható megelőzési programokra van szükség ezekben a régiókban, különösen Afrikában" - tette hozzá Pascual.

Malária: A betegség neve az olasz (latin) eredetű "mal aria" = rossz levegő kifejezésből származik, mert az ősidők óta ismert betegségről úgy tartották, hogy a mocsarak kigőzölgéséből származik. Ma már tudjuk, nem a poshadt víz, hanem az ilyen mocsaras helyeken fellelhető szúnyog közvetíti a maláriát. A malária a nőstény Anopheles szúnyog csípése által emberről emberre terjedő egysejtű (Plasmodium) által okozott súlyos betegség. Bár a malária világméretű népbetegségnek számít, Magyarországon alig ismert. A fertőzött térségbe utazó magyaroknak azonban tisztában kell lenni e betegség jelentőségével.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt változóan felhős lesz az ég, gyenge eső, záporeső kialakulhat, északkeleten ónos csapadékra is készülni kell.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag