Gyorsan terjed Európában ez a fertőzés

A legújabb adatok szerint 2018 és 2021 között több ember fertőződött meg HIV-vel Európában, mint amennyit hivatalosan diagnosztizáltak.

Emelkedik a nem diagnosztizált HIV-fertőzöttek száma Európában – áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legújabb közös jelentésében. A jelenség oka szerintük a betegséget kiváltó vírussal kapcsolatban tovább élő társadalmi előítéletek és a megbélyegzés.

HIV, tesztelés, AIDs
A HIV-tesztelési lehetőségeket sokkal inkább hozzáférhetővé kellene tenni. Fotó: Getty Images

Mindannyiunkat mély aggodalommal kellene, hogy eltöltsön a HIV tesztelésével, kezelésével és az ápolással kapcsolatos eredmény – mutatott rá Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója. Hozzátette: a HIV-vel kapcsolatban tovább élő, széles körű társadalmi előítélet és megbélyegzés az akadálya annak, hogy az emberek tesztelésre járjanak, ami egyre inkább megnehezíti azon célunk elérését, hogy 2030-ra teljes mértékben megszüntessük és eltöröljük az AIDS-et.

Több HIV-tesztelésre lenne szükség

A WHO arra is felhívta a figyelmet, hogy a HIV-tesztelési lehetőségeket sokkal inkább hozzáférhetővé kellene tenni. "Szorosabb együttműködésre lenne szükség ahhoz, hogy senki ne féljen a teszteléstől, és ne érezzenek sem szégyent, sem kétségbeesést, sem társadalmi vagy közösségi elszigetelődést. Mindenkinek mindenhol rendelkezésére kell, hogy álljon minden olyan szolgáltatás és tiszteletteljes gondoskodás, amelyet megérdemel" – fogalmazott a WHO európai regionális igazgatója.

Andrea Ammon, az ECDC főigazgatója is hangsúlyozta a HIV-tesztelés jelentőségét: akinél túl későn diagnosztizálják a fertőzést, nagyobb eséllyel lesz súlyos beteg vagy halhat meg. Ammon a közegészségügyi kockázatot is kiemelte: azok a HIV-fertőzöttek, akik nem kapnak megfelelő kezelést, tudtukon kívül is megfertőzhetik szexuális partnerüket a vírussal.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: