Gyorsan terjed Európában ez a fertőzés

A legújabb adatok szerint 2018 és 2021 között több ember fertőződött meg HIV-vel Európában, mint amennyit hivatalosan diagnosztizáltak.

Emelkedik a nem diagnosztizált HIV-fertőzöttek száma Európában – áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legújabb közös jelentésében. A jelenség oka szerintük a betegséget kiváltó vírussal kapcsolatban tovább élő társadalmi előítéletek és a megbélyegzés.

HIV, tesztelés, AIDs
A HIV-tesztelési lehetőségeket sokkal inkább hozzáférhetővé kellene tenni. Fotó: Getty Images

Mindannyiunkat mély aggodalommal kellene, hogy eltöltsön a HIV tesztelésével, kezelésével és az ápolással kapcsolatos eredmény – mutatott rá Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója. Hozzátette: a HIV-vel kapcsolatban tovább élő, széles körű társadalmi előítélet és megbélyegzés az akadálya annak, hogy az emberek tesztelésre járjanak, ami egyre inkább megnehezíti azon célunk elérését, hogy 2030-ra teljes mértékben megszüntessük és eltöröljük az AIDS-et.

Több HIV-tesztelésre lenne szükség

A WHO arra is felhívta a figyelmet, hogy a HIV-tesztelési lehetőségeket sokkal inkább hozzáférhetővé kellene tenni. "Szorosabb együttműködésre lenne szükség ahhoz, hogy senki ne féljen a teszteléstől, és ne érezzenek sem szégyent, sem kétségbeesést, sem társadalmi vagy közösségi elszigetelődést. Mindenkinek mindenhol rendelkezésére kell, hogy álljon minden olyan szolgáltatás és tiszteletteljes gondoskodás, amelyet megérdemel" – fogalmazott a WHO európai regionális igazgatója.

Andrea Ammon, az ECDC főigazgatója is hangsúlyozta a HIV-tesztelés jelentőségét: akinél túl későn diagnosztizálják a fertőzést, nagyobb eséllyel lesz súlyos beteg vagy halhat meg. Ammon a közegészségügyi kockázatot is kiemelte: azok a HIV-fertőzöttek, akik nem kapnak megfelelő kezelést, tudtukon kívül is megfertőzhetik szexuális partnerüket a vírussal.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Kora délutánig általában sok napsütésre van kilátás, csak délen lehet néhány helyen zápor vagy zivatar. Késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és dél felől egy zivataros zóna kialakulása, érkezése valószínű. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra