Egymilliárd embert is megölhet egy globális járvány

Tudósok figyelmeztetnek, hogy akár egymilliárd embert is meg tudna ölni egy influenzához hasonló vírus, ha egyik napról a másikra globális járvány törne ki.

Amerikai kutatók egy szimuláció során arra keresték a választ, hogy milyen következményei lennének, ha egyszer csak egy globális, halálos influenzajárvány ütné fel a fejét. A kitalált vírus köhögés útján fertőzött és kevesebb mint két nap alatt elméletben 150 millió ember halálát okozta. A szimuláció azt is meg tudta jósolni, hogy miként reagálnának a különböző kormányok és egészségügyi szervezetek erre a globális, rendkívül gyorsan terjedő járványra - az eredmény pedig nem túl biztató. Az előrejelzés szerint 20 hónap alatt sem tudnának megfelelő vakcinákat létrehozni, így a vírus gond nélkül folytathatná pusztítását.

Újabb vírusok miatt kell komolyan aggódnunk? Korábbi cikkünkért kattintson!

A Clade X-nek nevezett vírus szimulációját a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen végezték több egészségügyi szakértő bevonásával. Dr. Eric Toner, a szimuláció tervezője a vizsgálat után úgy nyilatkozott, hogy a világ jelenleg nem áll készen egy globális, halálos járvány kitörésére.

A világ jelenleg nem áll készen egy globális halálos járvány kitörésére
A világ jelenleg nem áll készen egy globális halálos járvány kitörésére

Nem tudnánk elég gyorsan ellenanyagot előállítani

"Ha egy új kórokozó jelenne meg, nem tudnánk néhány hónap alatt vakcinát gyártani ellene. Lehet, hogy évtizedekre lenne szükség. És jelenleg nincs olyan jól működő globális közegészségügyi rendszerünk sem, amely segítségével a lehető leggyorsabban azonosítani tudnánk a vírust és meg tudnánk akadályozni egy globális járvány kitörését" - mondta Toner.

A kutatók a Clade X-et egyébként a SARS-vírus mintájára tervezték, amely 2002 és 2003 között több mint 8000 embert fertőzött meg, és a fertőzöttek 10 százalékát meg is ölte.

A szimulációban a Clade X vírust bioterroristák kísérletezték ki és szabadították a világra. A Clade X a parainfulenza és a Nipah-vírus keresztezésével jött létre: a közönséges megfázáshoz hasonlóan légúti megbetegedést okozott, cseppfertőzéssel, érintkezéssel vagy a szennyezett tárgyakkal terjedt, és afertőzésnapokon belül halálhoz vezetett. Dr. Toner azt mondta, oltóanyag híján a valóságban a Clade X 900 millió embert is meg tudna ölni.

Forrás: Daily Mail

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)