Durván kihatott a járvány egyes szokásainkra

A harmincas éveikben járó felnőttek jelentős részének átalakultak a fogyasztási és költési szokásai a koronavírus-járvány hatására - derült ki az UniCredit Bank és a Scale Research friss kutatásából.

A reprezentatív kutatást 500 ember megkérdezésével végezték októberben a 30-39 évesek körében. A felmérésből kiderült, hogy a 30-as generáció 79 százaléka változtatott pénzügyi céljain és szokásain a koronavírus-járvány hatására, és ennél is többen voltak, akik visszafogták kiadásaikat.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus-járvány hatása
Durván kihatott a járvány egyes szokásainkra. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Tudatos tervezés

A közleményben kiemelték, hogy a harmincasok közel fele már az új típusú koronavírus megjelenése előtt is nyomon követte a havi kiadásait, 2020 októberében azonban ennél is többen, 62 százalékuk nyilatkozta azt, hogy folyamatosan figyel havi kiadásaira. A generáció fele nemcsak leköveti a hónapját, hanem előzetes tervet is készít arról, hogy mire és mennyit fog költeni. A tudatosan tervezők 82 százaléka ráadásul képes is tartani magát előzetes pénzügyi terveihez, 18 százalékuk viszont havonta megcsúszik vagy újratervez.

Szorongás a pénzügyek miatt

Koronavírus: már hétvégén olthatják a kórházi dolgozókat - kattintson!

A generáció többségének fontos lett, hogy legyen megtakarítása, elsősorban azért, mert félnek a jövőbeli váratlan eseményektől, helyzetektől, és tartanak attól, hogy kevés a jelenlegi tartalékuk. A korosztály 52 százaléka érzi magát valamilyen szinten anyagi biztonságban, 23 százalékuk viszont szorong pénzügyei miatt, amelyre a koronavírus-helyzetnek is komoly kihatása lehet. Egyébként harmincasok 77 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással, ám a generáció fele készpénzben vagy lekötés nélküli folyószámlán tartja megtakarított pénzét.

Kárpátalján már megjelent a mutálódott koronavírus - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)