Durva lett az influenzajárvány

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2018. január 29. és február 4. között az országban 47 800 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz az előző heti 31 330 fővel szemben. 100 ezer lakos közül 486 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt.

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

A 5. héten valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér megyében (895), a fővárosban (675) és Pest (649), megyében volt a legmagasabb, Vas (150), Nógrád (230) és Borsod-Abaúj-Zemplén (235) megyében pedig a legalacsonyabb.Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megye kivételével valamennyi területen diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzavírus okozta megbetegedést.

Újabb kórházakat zártak le influenza miatt Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat. Hogy pontosan mely kórházakról van szó, kiderül a Házipatika.com korábbi cikkéből.

Pokollá vált az influenzajárvány, influenzajárvány influenza influenza-vírus influenzaszezon influenzaszerű tünetek
Tovább nőtt idehaza az influenzaszerű megbetegedések száma

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelentek kormegoszlásában lényeges változás nem történt, a gyermekek aránya 34,százalék volt. Baranya megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt. A betegek 32,7 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 23,8 százaléka, 8,8 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az előző héthez hasonlóan a legérintettebbek az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek voltak.

Sokan igényelnek kórházi ápolást infuenza miatt

A kórházi jelentőszolgálat adatai szerint - az előző héthez viszonyítva - 59,3 százalékkal nőtt a kórházi ápolást igénylők száma (196). A kórházba utalt betegek 38,8 százaléka gyermek volt, 27,6 százaléka 15-64 évesek, míg 33,7 százaléka a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Negyvennégy új beteg részesült intenzív ellátásban az előző heti 27 fővel szemben (63,0 százalék), a gépi lélegeztetést igénylő új betegek száma a negyedik hetihez képest megduplázódott (38 fő). Valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg - egy kivételével - felnőtt volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 5. héten hat jelentés érkezett a fővárosból (2), valamint Heves (1), Komárom-Esztergom (1) és Veszprém (2) megyéből. A járványok három óvodát, két általános iskolát és egy egészségügyi intézményt érintettek. Öt járványban történt mintavételezés, az eddig elvégzett vizsgálatok alapján egy óvodát érintő járvány kialakulásért influenza B vírus volt a felelős.

Az ötödik naptári héten az 113 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára. A virológiai vizsgálatok hatvannyolc esetben azonosítottak influenzavírust (58 influenza B és 10 influenza A). A sentinel orvosok által beküldött 78 légúti mintából 43 betegnél influenza B(Yamagata), két betegnél influenza A(H1N1)pdm09 és egy betegnél influenza A(H3N2) okozta fertőzést diagnosztizáltak, a pozitivitási arány 59,0 százaléknak felelt meg.

Leggyakrabban az óvodások kapják el az influenzát

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy hazánkban tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, a becslések szerint a héten a lakosság 0,5 százaléka fordult orvoshoz influenzás tünetekkel. Az ország közigazgatási területei között továbbra is nagy különbség tapasztalható: a 100 ezer lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 150 és 895 között változott.

Az elmúlt héthez hasonlóan a leggyakrabban az óvodás és az általános iskoláskorú gyermekek betegedtek meg. Az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust (68), az influenza pozitivitási arány 59,0 százalék volt. Az influenzás megbetegedések döntő többségéért az influenza B vírus volt a felelős. Az influenzavírusok mellett egy légúti óriássejtes vírus (RSV)ésegy adenovírus jelenlétét is kimutatták.

Egészségesen is belehalhatunk az influenzába Az influenzától általában főként az idősek, a beteg emberek és a kismamák tartanak, holott a vírus akár egy egészséges szervezetű emberre is halálos lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső