December 8-tól lehet regisztrálni a gyerekeket oltásra

Napokon belül nyílik az 5-11 évesek oltási regisztrációja itthon. A gyerekek a kórházi oltópontok mellett a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokban is megkaphatják a vakcinát.

December 14-én, a tervezettnél egy héttel korábban érkezik az 5-11 éves korosztálynak szánt Pfizer-oltás Magyarországra, a szülők pedig előreláthatólag december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni gyerekeiknek - írja a hvg.hu. A lap arra a birtokába jutott körlevélre hivatkozik, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő küldött a házi gyermekorvosoknak.

Koronavírus: a gyerekek ezért lehetnek kevésbé fogékonyak.

A tájékoztatás szerint a védőoltások beadásának egyik helyszíne a kórházi oltópont lesz, ugyanakkor a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokban is beadhatják a Pfizer-vakcinát. Mivel egy ampulla 10 adagos kiszerelésű, rendelőnként 10 fős csoportokat kell létrehozni.

Fel kell mérni az igényeket

A levélben az is szerepel, hogy a házi gyermekorvosoknak a praxisukban előzetesen fel kell mérniük, hány gyereket akarnak náluk beoltatni a szülők. Erre alig öt napjuk van, a felmérés visszaküldésének határideje ugyanis december 7-e, kedd. A beérkező Pfizer-oltásokat az előzetes igényfelmérés alapján fogják szétosztani az országban.

Miért engedik a szülők, hogy gyermeküket bevonják egy új oltóanyag két éven át tartó klinikai vizsgálatába? És mi visz rá egy 5-11 évest, hogy önszántából vállalja az ezzel járó megpróbáltatásokat? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a BBC rövid riportjából.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)