COVID-19: ezért nagyon fontos, hogy sokat pihenjünk

Rohanó mindennapjainkban, ügyes-bajos dolgaink közepette sokan szinte luxusként tekintünk a betegszabadságra és a pihenésre. Bizonyos esetekben azonban jelentősen súlyosbíthatjuk egészségügyi problémánkat, ha siettetjük a gyógyulást.

A legtöbben azon vannak, hogy mielőbb leküzdjék betegségüket, és amint egy kicsit is jobban érzik magukat, azonnal visszatérnek a munkahelyükre, vagy a korábbi intenzitással sportolnak, tanulnak a gyerekekkel vagy végzik a házimunkát. Súlyos következményekkel járhat azonban, ha nem pihenünk eleget és nem várjuk meg a teljes felépülést. A siettetett gyógyulás a koronavírus-fertőzöttek esetében például jelentősen megnöveli a hosszú COVID kialakulásának veszélyét – figyelmeztetett cikkében a Time.

betegség, pihenés, hosszú COVID, koronavírus, koronavírus-fertőzés
Szinte luxusként tekintünk a betegszabadságra és a pihenésre, ez viszont baj. Fotó: Getty Images

A pihenés kulcsfontosságú

A portál által megkérdezett Emma Zimmerman márciusban esett át a koronavírus-fertőzésen, ám azóta is számos elhúzódó panasszal küzd, például migrénnel, agyköddel, émelygéssel és zsibbadással. Bár biztosan nem tudja az okot, úgy véli, esetében jó eséllyel hozzájárulhatott a hosszú COVID kialakulásához az, hogy még lábadozása alatt sem hagyott fel futóedzéseivel. Zimmernan története azonban nem egyedi – számos, elhúzódó panaszokkal küzdő érintett számolt már be arról, hogy túlságosan sürgette a korábban megszokott napi rutinjához való visszatérést. A szakemberek és a gyógyultak ezért nem győzik hangsúlyozni: a hosszú COVID enyhítésében, sőt akár megelőzésében is kulcsfontosságú szerepet játszik a pihenés.

A hosszú COVID elkerülésének egyetlen biztos módja, ha nem fertőződünk meg a SARS-CoV-2-vel. De mivel ezt lehetetlen 100 százalékosan garantálni, legalább vegyük komolyan a betegséget, amikor elkapjuk – hívta fel a figyelmet dr. Janna Friedly, COVID-19 utáni rehabilitációs specialista, aki maga is megküzdött a hosszú COVID-dal. „A pihenés hihetetlenül fontos, hogy a szervezetünk és az immunrendszerünk esélyt kapjon az akut fertőzés leküzdésére” – fogalmazott.

A munka okozta túlhajszoltság nem csak az ázsiai országokban jár katasztrofális – és gyakran halálos – egészségügyi következményekkel. Amerikában és Európában is egyre általánosabb trend a túlórázás, ráadásul erre még a koronavírus-járvány is ráerősít.

A családos, dolgozó nők különösen veszélyeztetettek

A hosszú COVID még mindig újkeletű problémának számít, ezért még sok kérdés a kutatók előtt is megválaszolatlanul áll ezzel kapcsolatban. Azt sem lehet még teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a sok pihenés valóban megakadályozza az elhúzódó tünetek kialakulását, illetve hogy a gyógyulás sürgetése tényleg komplikációkat okoz. Friedly mindazonáltal azt tapasztalta, hogy a hosszú COVID-os páciensek között igen sok a sok családos dolgozó nő, akik azon fáradoztak, hogy a lehető leghamarabb visszatérjenek a normális életvitelükhöz.

A szakember hozzátette, nehéz egyértelmű, mindenkire vonatkozó tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy mennyi pihenésre lenne szükség a lábadozás idején. Ő mindenesetre azt javasolja, a COVID-19-ből felépülő személyek legalább néhány hétig tartózkodjanak a nagy intenzitású testmozgástól, és kerüljék a fárasztó tevékenységeket. Mindennapjaikat pedig próbálják minél több praktikával megkönnyíteni.

Amennyiben megoldható, az érintettek dolgozzanak otthonról, kérjenek segítséget családtagjaiktól, barátaiktól vagy a segélyhálózatoktól, illetve keressenek olyan kreatív módszereket, amelyeknek köszönhetően minél kevesebb energia felhasználásával elvégezhetik feladataikat. Friedly például sok pár egyforma zoknit vásárolt magának, amikor a hosszú COVID tünetei gyötörték, hogy ne kerüljön sok időbe és energiába mosás után a zoknik párjának megkeresése. Az ilyen dolgok apróságnak tűnhetnek, de ha ezeket összeadjuk, akkor a szakember szerint az ilyen praktikák egy egész nap folyamán jelentősen csökkenthetik energiafelhasználásunkat, tehát többet tudunk pihenni és kevésbé merülünk ki nap végére.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: