CanSino és CoviShield vakcina: ezt kell tudni róluk

Bár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még csak nem is vizsgálja, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azonban az elmúlt napokban már engedélyezte is a koronavírus elleni brit/indiai CoviShield-oltást és a kínai CanSino, hivatalos nevén Convidecia-vakcinát. Mutatjuk, mit lehet tudni ezekről az oltóanyagokról.

Egyelőre még nincs az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján a CoviShield vagy a Convidecia (CanSino vagy Ad5-nCoV néven is ismert) oltásokról gyógyszerismertető, alkalmazási leírás vagy egyéb tájékoztató, pedig Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfői bejelentése szerint az elmúlt napokban adott ideiglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt azokra az intézet.

A CoviShield az AstraZeneca-vakcina "klónja"

A CoviShield lényegében csak a nevében különbözik az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett AZD1222 nevű vakcinájától. Az AstraZeneca ugyanis átadta a technológiát a Serum Institute of India részére, amely licensz-megállapodás keretében - a bbc.com összefoglalója szerint - havi mintegy 50 millió dózist gyárt így a vektorvakcinából. Mint arról korábban már a HáziPatika.com-on többször írtunk, az AstraZenaca, és így a CoviShield is egy szaporodásra képtelen csimpánz adenovíruson alapul, ebbe "csomagolták" az új típusú koronavírus tüskefehérjéjét, ami a szervezetbe jutva kiváltja a szükséges immunválaszt, és megtanítja az immunrendszert a SARS-CoV-2 elleni védekezésre.

Covishield-oltást kap egy idős indiai asszony Új-Delhiben. Fotó: Sanjeev Verma/Getty Images
Covishield-oltást kap egy idős indiai asszony Új-Delhiben. Fotó: Sanjeev Verma/Getty Images

Nemcsak ebben egyezik meg azonban a két vakcina. Mind tárolásában (mínusz 2 és plusz 8 fok között), mind adagolásában (2 dózis, 4-12 hét eltéréssel), mind hatékonyságában (akár 90 százalékos) ugyanazt tudják.

Ezért engedélyezhették itthon

A kormány még január végén módosította a vakcinák engedélyezésére vonatkozó rendeletet, mely alapján Magyarországon is alkalmazhatóvá válnak olyan készítmények, amiket olyan államban engedélyeztek, melynek vonatkozó szabályozási rendszere egyenértékűnek tekinthető a hazaival. Mivel a CoviShield-oltás egy ilyen államban, jelesül Kanadában februárban megkapta a vészhelyzeti alkalmazási engedélyt, mert lényegében ugyanazt tudja, mint az AstraZenaca-oltás, így - a fent említett rendelet értelmében - már itthon sem volt akadálya annak, hogy zöld utat kapjon az indiai gyártású vakcina.

Koronavírus: változott az orosz vakcina ajánlása A Szputnyik V koronavírus elleni vakcina alkalmazási előírása több ponton is módosult a hétvégén. Mutatjuk!

Convidecia: az egydózisos kínai vakcina

A kínai CanSino Biologics vállalat kísérleti koronavírus vakcinájáról, mely Convidecia néven került forgalomba egyelőre annyi tudható, hogy az a késői stádiumú vizsgálatok alapján 65,7 százalékos hatékonysággal előzi meg a tünetes COVID-19 kialakulását. A tiencsini székhelyű vállalat, a Pekingi Biotechnológiai Intézet és a kínai hadsereg által közösen fejlesztett vakcina azonban a Bloomberg összefoglalója szerint, az utolsó klinikai fázisban - több országban, mintegy 30 ezer résztvevő bevonásával - 90,98 százalékos hatékonyságúra vizsgázott a súlyos COVID-19 megelőzése tekintetében. Bár a 65,7 százalékos általános hatékonyság elsőre kevésnek tűnhet, a cikk emlékeztet, 50 százalék felett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint már minden oltás hatékonynak tekinthető. Érdemes megjegyezni, hogy a Convidecia egydózisos oltás, akárcsak a Johnson&Johnson vakcinája, melyet egy globális vizsgálat 66 százalékban talált hatékonynak. A gyengébb teljesítményért "cserébe" azonban számos előnye van.

Egyszerűbb logisztikát igényel

Egyrészt könnyebben tárolható és szállítható, mivel nem igényel mélyfagyasztást, másrészt nem kell attól tartani, hogy a beoltott nem jelentkezik időben a második dózis felvételére, így kockáztatva az oltás hatékonyságát. Az oltóanyagot 18 éven felülieken tesztelték, mellékhatásairól egyelőre nincs információ. Annyi azonban tudható, hogy a gyártó 2021 végéig 500 millió dózis előállítását tervezi.

Milyen típusú oltás a Convidecia?

A kínai Convidecia az AstraZeneca-vakcinához hasonló vektorvakcina mely szintén az emberekre veszélytelen, szaporodásra képtelen csimpánz adenovírusba csomagolva juttatja a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjét, hogy így váltson ki megfelelő immunválaszt, azaz a SARS-CoV-2 elleni antitestek termelődését. A Convidecia-vakcina használatát Kína, Mexikó és Pakisztán után, Európában elsőként Magyarországon engedélyezték.

Az új típusú koronavírus okozta megbetegedések megelőzésével, korai diagnosztikájával és gyógyításával kapcsolatos kihívások minden eddiginél hangsúlyosabbá tették az orvostudomány kutatásainak szükségességét és a klinikai vizsgálatok szerepét. Épp ezért komplex kutatási stratégia készül itthon. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson korábbi cikkünkre.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)