CanSino és CoviShield vakcina: ezt kell tudni róluk

Bár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még csak nem is vizsgálja, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azonban az elmúlt napokban már engedélyezte is a koronavírus elleni brit/indiai CoviShield-oltást és a kínai CanSino, hivatalos nevén Convidecia-vakcinát. Mutatjuk, mit lehet tudni ezekről az oltóanyagokról.

Egyelőre még nincs az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján a CoviShield vagy a Convidecia (CanSino vagy Ad5-nCoV néven is ismert) oltásokról gyógyszerismertető, alkalmazási leírás vagy egyéb tájékoztató, pedig Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfői bejelentése szerint az elmúlt napokban adott ideiglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt azokra az intézet.

A CoviShield az AstraZeneca-vakcina "klónja"

A CoviShield lényegében csak a nevében különbözik az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett AZD1222 nevű vakcinájától. Az AstraZeneca ugyanis átadta a technológiát a Serum Institute of India részére, amely licensz-megállapodás keretében - a bbc.com összefoglalója szerint - havi mintegy 50 millió dózist gyárt így a vektorvakcinából. Mint arról korábban már a HáziPatika.com-on többször írtunk, az AstraZenaca, és így a CoviShield is egy szaporodásra képtelen csimpánz adenovíruson alapul, ebbe "csomagolták" az új típusú koronavírus tüskefehérjéjét, ami a szervezetbe jutva kiváltja a szükséges immunválaszt, és megtanítja az immunrendszert a SARS-CoV-2 elleni védekezésre.

Covishield-oltást kap egy idős indiai asszony Új-Delhiben. Fotó: Sanjeev Verma/Getty Images
Covishield-oltást kap egy idős indiai asszony Új-Delhiben. Fotó: Sanjeev Verma/Getty Images

Nemcsak ebben egyezik meg azonban a két vakcina. Mind tárolásában (mínusz 2 és plusz 8 fok között), mind adagolásában (2 dózis, 4-12 hét eltéréssel), mind hatékonyságában (akár 90 százalékos) ugyanazt tudják.

Ezért engedélyezhették itthon

A kormány még január végén módosította a vakcinák engedélyezésére vonatkozó rendeletet, mely alapján Magyarországon is alkalmazhatóvá válnak olyan készítmények, amiket olyan államban engedélyeztek, melynek vonatkozó szabályozási rendszere egyenértékűnek tekinthető a hazaival. Mivel a CoviShield-oltás egy ilyen államban, jelesül Kanadában februárban megkapta a vészhelyzeti alkalmazási engedélyt, mert lényegében ugyanazt tudja, mint az AstraZenaca-oltás, így - a fent említett rendelet értelmében - már itthon sem volt akadálya annak, hogy zöld utat kapjon az indiai gyártású vakcina.

Koronavírus: változott az orosz vakcina ajánlása A Szputnyik V koronavírus elleni vakcina alkalmazási előírása több ponton is módosult a hétvégén. Mutatjuk!

Convidecia: az egydózisos kínai vakcina

A kínai CanSino Biologics vállalat kísérleti koronavírus vakcinájáról, mely Convidecia néven került forgalomba egyelőre annyi tudható, hogy az a késői stádiumú vizsgálatok alapján 65,7 százalékos hatékonysággal előzi meg a tünetes COVID-19 kialakulását. A tiencsini székhelyű vállalat, a Pekingi Biotechnológiai Intézet és a kínai hadsereg által közösen fejlesztett vakcina azonban a Bloomberg összefoglalója szerint, az utolsó klinikai fázisban - több országban, mintegy 30 ezer résztvevő bevonásával - 90,98 százalékos hatékonyságúra vizsgázott a súlyos COVID-19 megelőzése tekintetében. Bár a 65,7 százalékos általános hatékonyság elsőre kevésnek tűnhet, a cikk emlékeztet, 50 százalék felett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint már minden oltás hatékonynak tekinthető. Érdemes megjegyezni, hogy a Convidecia egydózisos oltás, akárcsak a Johnson&Johnson vakcinája , melyet egy globális vizsgálat 66 százalékban talált hatékonynak. A gyengébb teljesítményért "cserébe" azonban számos előnye van.

Egyszerűbb logisztikát igényel

Egyrészt könnyebben tárolható és szállítható, mivel nem igényel mélyfagyasztást, másrészt nem kell attól tartani, hogy a beoltott nem jelentkezik időben a második dózis felvételére, így kockáztatva az oltás hatékonyságát. Az oltóanyagot 18 éven felülieken tesztelték, mellékhatásairól egyelőre nincs információ. Annyi azonban tudható, hogy a gyártó 2021 végéig 500 millió dózis előállítását tervezi.

Milyen típusú oltás a Convidecia?

A kínai Convidecia az AstraZeneca-vakcinához hasonló vektorvakcina mely szintén az emberekre veszélytelen, szaporodásra képtelen csimpánz adenovírusba csomagolva juttatja a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjét, hogy így váltson ki megfelelő immunválaszt, azaz a SARS-CoV-2 elleni antitestek termelődését. A Convidecia-vakcina használatát Kína, Mexikó és Pakisztán után, Európában elsőként Magyarországon engedélyezték .

Az új típusú koronavírus okozta megbetegedések megelőzésével, korai diagnosztikájával és gyógyításával kapcsolatos kihívások minden eddiginél hangsúlyosabbá tették az orvostudomány kutatásainak szükségességét és a klinikai vizsgálatok szerepét. Épp ezért komplex kutatási stratégia készül itthon. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson korábbi cikkünkre .

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: