Betegségek, amelyeket galambürülék okoz

A közelmúltban életét vesztette egy gyermek a skóciai Glasgow-ban: a hírek szerint a halálát kiváltó fertőzésben galambürülék is szerepet játszott. Vajon tényleg van okunk félni a madarak piszkától?

A galambok ürülékében gyakran megtalálhatóak a cryptococcus gombanemzetség tagjai, amelyek az ürülékkel szennyezett földben is megtelepszenek, belégzés útján pedig fertőzést is okozhatnak. A Queen Elizabeth Egyetemi Kórházban kezelt gyermek az épület tetején lévő apró, szemmel nem látható repedéseken át a szoba légterébe bekerülő galambürülék közvetítésével kaphatta el a fertőzést, amely aztán a halálához vezetett. A tragikus eset igen szélsőséges eseménynek tekinthető. Ettől függetlenül felmerül persze a kérdés, hogy vajon mennyire veszélyes általában a Magyarországon is rendkívül elterjedt galambok ürüléke.

A galambok ürüléke többféle kórokozóval is megfertőzheti az embereket
A galambok ürüléke többféle kórokozóval is megfertőzheti az embereket

Ha be is lélegzik a cryptococcus gombákat, a legtöbben nem lesznek betegek. Amennyiben viszont egy legyengült immunrendszerű ember érintkezik a kórokozókkal, úgy komolyabb mellkasi fertőzés, illetve akár agyhártyagyulladás is felléphet. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy a cryptococcus nem terjed emberről emberre, továbbá szakértők szerint ezek a gombák főként trópusi területeken okoznak gyakrabban megbetegedést, Európában ez meglehetősen ritka.

Hogyan lehet kezelni a papagájkórt? Részletek itt.

Ha olyan port vagy vízpárát lélegzünk be, amely galambürülékkel szennyezett, akkor többféle betegséget is elkaphatunk, így például az influenzához hasonló, bakteriális eredetű papagájkórt, avagy ornitózist. A madarak, galambok ürüléke gyakran hordozza az erős hasmenést okozó szalmonellózis kórokozóját is. Mindenképpen legyünk tehát óvatosak, ha valamilyen okból madárürülékkel kell érintkezünk, például takarítás közben. Ha lehet, tegyünk fel maszkot, takarítás után pedig alaposan mossunk kezet, mielőtt ennénk, innánk vagy az arcunkhoz érnénk. Madártartó gazdik számára ugyancsak ajánlott az alapos kézmosás minden egyes érintkezés, etetés után.

Forrás: bbc.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)