Beszámolók alapján ilyen a hosszú COVID

Egyes betegeknek a hosszú COVID egy véget nem érő történetnek tűnik, mások számára egy valóra vált rémálom. Vannak, akik heteken, hónapokon át tartó mellkasi fájdalommal, migrénnel és konstans fáradtsággal küzdenek.

Egyelőre nincs egyértelmű, tudományos magyarázat arra, hogy egyeseket miért gyötör meg jobban hosszabb távon a koronavírus-fertőzés, mint másokat. A szakemberek szerint több erőforrást kellene elkülöníteni a hosszú COVID kutatására és kezelésre, sok beteg életét ugyanis jelentősen megkeserítik afertőzésmaradványtünetei - hívta fel a figyelmet egy videóban a Sky News. A beszámolóban egy hosszú COVID-dal foglalkozó klinika dolgozói és betegei is megszólalnak.

koronavírus, COVID-19, hosszú COVID
koronavírus, COVID-19, hosszú COVID

"Borzasztó ez az egész"

Az egyik beteg, Laura Swarbrick a saját elmondása szerint korábban vírustagadó volt. Azt gondolta, az egész koronavírus-járvány csak kitaláció, így a hosszú COVID létezésével sem hitt - egészen addig, amíg meg nem tapasztalta ő is. A koronavírus-fertőzés miatt kilenc hétig feküdt az intenzív osztályon, gyógyulttá nyilvánításával azonban nem értek véget a szenvedései. "Folyamatosan rosszul vagyok, állandóan migrénem van, és nagyon fáj a mellkasom minden reggel, amikor felébredek. Borzasztó ez az egész" - mesélte a nő. A problémák azonban nem merülnek ki a fizikai panaszokban. Ahogy sok más hosszú COVID-os, Laura is konstans fáradtságot érez, aludni azonban nem tud, mert rémálmok gyötrik és attól retteg, hogy újra visszakerül a kórházba.

Halál, vízbe fulladás, kínzások, pokol - ijesztő rémálmai vannak a koronavírus-fertőzésen átesett embereknek. Klinikai szakpszichológus gyűjtötte össze, miről álmodnak az egykori betegek.

Bár egyre többen mesélik el szörnyű tapasztalataikat koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban, sokan továbbra is szkeptikusan állnak a járványhoz és ellenzik a védőoltások beadatását is. Egy másik hosszú COVID-os beteg, Ilyas Mohammed a riportban úgy fogalmazott, ő tavaly majdnem életét vesztette a betegség miatt, és szerinte "elment az eszük" azoknak, akik szerint nincs szükség az oltásra és a vírus nem is jelent veszélyt. "Mindenkinek be kell adatnia a védőoltást, mert az megmentheti az életünket" - emelte ki a férfi.

A kórházban kezelt COVID-osok felét érinti

A Royal Preston Kórházban, ahol a tudósítás készült, körülbelül 1500 beteget kezelnek a COVID-19 maradványtüneteivel, egyik COVID-osztályukon pedig négy hét alatt megnégyszereződött a páciensek száma. A helyi szakemberek szerint a gyógyultnak nyilvánított, majd hazaengedett fertőzötteik csaknem fele később a hosszú COVID okozta panaszokkal tér vissza az intézménybe.

Dr. Sharanda Gudur, a Royal Preston Kórház szakembere szerint a hosszú COVID egy krónikus betegséggé növi ki magát a jövőben. Éppen ezért nagyon fontosnak tartaná, hogy mindenki elfogadja, hogy ez egy létező és önálló kórkép, amelyet komolyan kell venni, a betegeknek pedig mielőbb meg kell adni azt az ellátást, amelyet megérdemelnek.

Jelentősen tovább marad életben az új típusú koronavírus omikron variánsa a műanyag felületeken és az ember bőrén, mint a kórokozó eredeti változata - állapította meg egy új japán tanulmány.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció