Az ózon hatékony fegyver a koronavírus ellen

Alacsony koncentrációban az ózon képes hatástalanítani a koronavírus-részecskéket - mutatták ki kísérleteikben japán kutatók. A szer kórházi helyiségek fertőtlenítésének módja lehet.

A jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány kevesebb halálos áldozatot követel most - legalábbis Európában -, mint tette azt a tavaszi időszakban. Arra azonban még nem jöttek rá a szakemberek, hogy mindezt mi magyarázhatja. Részletek itt.

Az ózon alapvetően egy toxikus gáz, ám régen felfedezték, hogy kis koncentrációban remek fertőtlenítőszer: a vízben lévő mikroorganizmusoktól függően 600-3000-szer hatékonyabb, mint a klór. Baktériumokkal, vírusokkal vagy gombákkal érintkezve egyszerűen megsemmisíti azokat, vagy csapadék formájában oxidálja és ezáltal kiszűrhetővé teszi őket. Éppen ezért a koronavírus-járvány terjedésével is több helyen elkezdték bevetni , ám nem volt rá bizonyíték, hogy a SARS-CoV-2 ellen mennyire hatékony - eddig.

Ózonos fertőtlenítő készüléket installálnak egy spanyol iskolában. Fotó: Getty Images
Ózonos fertőtlenítő készüléket installálnak egy spanyol iskolában. Fotó: Getty Images

A Fujita Egészségtudományi Egyetem kutatói keddi sajtóértekezletükön közölték, hogy kísérleteikben bizonyították, az ózongáz 0,05-01 ppm koncentrációban - amely nem káros az emberi egészségre - képes megölni a vírust. A tudósok egy zárt kamrában ózongenerátort használtak koronavírusmintákkal. A vírus fertőzőképessége több mint 90 százalékkal csökkent, amikor alacsony ózonkoncentrációnak tették ki 10 órán át. "A koronavírus terjedése csökkenthető folyamatos, alacsonykoncentrációjú ózonkezeléssel, még emberek jelenlétében is, ezt a rendszert használva" - közölte Murata Takajuki, a kutatás vezetője, és hozzátette, hogy különösen hatékonynak találták magas páratartalom esetén.

A Georgiai Műszaki Egyetem tudósainak minap közzétett kutatási eredményei szerint az ózon hatékony lehet orvosi védőeszközök , köpenyek, szemüvegek fertőtlenítésében. Éppen ezért a Japán középső részén lévő Aicsi prefektúrában lévő Fujita Orvostudományi Egyetem Kórházában a kutatók felállítottak ózongenerátorokat a várótermek és betegszobák fertőzöttségének csökkentésére. Az egyetemen folynak a klinikai próbák a Fujifilm Holding vállalat avigan nevű szere hatékonyságának megállapítására a COVID-19 kezelésében is.

A KFC lecseréli 64 éves szlogenjét a koronavírus miatt - hogy miért döntött így az étteremlánc, arról az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: