Az ózon hatékony fegyver a koronavírus ellen

Alacsony koncentrációban az ózon képes hatástalanítani a koronavírus-részecskéket - mutatták ki kísérleteikben japán kutatók. A szer kórházi helyiségek fertőtlenítésének módja lehet.

A jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány kevesebb halálos áldozatot követel most - legalábbis Európában -, mint tette azt a tavaszi időszakban. Arra azonban még nem jöttek rá a szakemberek, hogy mindezt mi magyarázhatja. Részletek itt.

Az ózon alapvetően egy toxikus gáz, ám régen felfedezték, hogy kis koncentrációban remek fertőtlenítőszer: a vízben lévő mikroorganizmusoktól függően 600-3000-szer hatékonyabb, mint a klór. Baktériumokkal, vírusokkal vagy gombákkal érintkezve egyszerűen megsemmisíti azokat, vagy csapadék formájában oxidálja és ezáltal kiszűrhetővé teszi őket. Éppen ezért a koronavírus-járvány terjedésével is több helyen elkezdték bevetni , ám nem volt rá bizonyíték, hogy a SARS-CoV-2 ellen mennyire hatékony - eddig.

Ózonos fertőtlenítő készüléket installálnak egy spanyol iskolában. Fotó: Getty Images
Ózonos fertőtlenítő készüléket installálnak egy spanyol iskolában. Fotó: Getty Images

A Fujita Egészségtudományi Egyetem kutatói keddi sajtóértekezletükön közölték, hogy kísérleteikben bizonyították, az ózongáz 0,05-01 ppm koncentrációban - amely nem káros az emberi egészségre - képes megölni a vírust. A tudósok egy zárt kamrában ózongenerátort használtak koronavírusmintákkal. A vírus fertőzőképessége több mint 90 százalékkal csökkent, amikor alacsony ózonkoncentrációnak tették ki 10 órán át. "A koronavírus terjedése csökkenthető folyamatos, alacsonykoncentrációjú ózonkezeléssel, még emberek jelenlétében is, ezt a rendszert használva" - közölte Murata Takajuki, a kutatás vezetője, és hozzátette, hogy különösen hatékonynak találták magas páratartalom esetén.

A Georgiai Műszaki Egyetem tudósainak minap közzétett kutatási eredményei szerint az ózon hatékony lehet orvosi védőeszközök , köpenyek, szemüvegek fertőtlenítésében. Éppen ezért a Japán középső részén lévő Aicsi prefektúrában lévő Fujita Orvostudományi Egyetem Kórházában a kutatók felállítottak ózongenerátorokat a várótermek és betegszobák fertőzöttségének csökkentésére. Az egyetemen folynak a klinikai próbák a Fujifilm Holding vállalat avigan nevű szere hatékonyságának megállapítására a COVID-19 kezelésében is.

A KFC lecseréli 64 éves szlogenjét a koronavírus miatt - hogy miért döntött így az étteremlánc, arról az nlc.hu cikkében olvashat.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra