Az agyat is károsíthatja a koronavírus

Vérrög és stroke is kialakulhat a koronavírussal fertőzött betegeknél egy friss tanulmány szerint. Leginkább azokra az idősebb betegekre veszélyes ez, akiknél a COVID-19 súlyos állapotot idézett elő.

A koronavírus kapcsán elsősorban a különböző légzőszervi megbetegedéseket szokás megemlíteni, úgy tűnik azonban, hogy a vírus számos más szervet is károsíthat. A COVID-19 miatt kórházban kezelt betegek adatait kielemezve kutatók arra következtettek, hogy a betegség a legsúlyosabb esetekben agykárosodást is okozhat, szövődményeként ugyanis stroke, gyulladások, valamint demencia-szerű tünetek is jelentkezhetnek - írja a Reuters.

A stroke első jelei Sok egészségügyi probléma mellett a stroke kockázata is nökveszik, ahogyan öregszünk. Ettől még nagyon fontos, hogy már fiatalabb korban is megtanuljuk felismerni a jeleit, hiszen a korai észlelés akár életmentő is lehet. Kattintson a részletekért!

A stroke volt a leggyakoribb szövődmény

A tanulmányban 125 koronavírusos esetet vizsgáltak meg, mindegyiket Nagy-Britannia egyik kórházában ápolták. Benedict Michael, a Liverpool Egyetem társvezető kutatója szerint elsősorban a súlyos eseteket vizsgálták, eredményeik ezért nem általánosíthatóak minden koronavírussal fertőzött betegre. Az adatokat április 2. és április 26. között gyűjtötték, amikor a betegség gyors ütemben terjedt az Egyesült Királyságban.

Stroke is kialakulhat a koronavírussal fertőzött betegeknél. Fotó: Getty Images
Stroke is kialakulhat a koronavírussal fertőzött betegeknél. Fotó: Getty Images

A vizsgált fertőzöttek között a leggyakoribb agyi komplikáció a stroke volt, amelyet 77 betegnél diagnosztizáltak a 125-ből. Legnagyobb arányban a 60 évnél idősebb betegeknél jelentkezett ez a szövődmény, és a legtöbbet az agyi vérrög okozta, amely iszkémiás stroke néven ismert.

A kutatók szerint ez volt az első olyan átfogó vizsgálat, amely kimondottan a COVID-19 neurológiai szövődményeit mérte fel. Hangsúlyozták azonban, hogy további kutatások is szükségesek annak érdekében, hogy jobban megérthessék az agyi károsodás mögött húzódó folyamatokat, és kidolgozhassák a megfelelő kezelést az érintett betegek számára.

A home office-ban is lehet fontos tudományos eredményeket elérni: az otthon ülő biológusok kilenc új rovarfajt fedeztek fel. Erről részletesebben az nlc.hu cikkében olvashatunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció