Állítják, mégis a vuhani piacról szabadult el a világjárvány

Két új tanulmány azt állítja, hogy mégis a vuhani élelmiszerpiactól indult el az új koronavírus okozta világjárvány.

Koronavírus: átmeneti cukorbetegséget okozhat a fertőzés.

Tanulmányok szerint a vuhani élelmiszerpiactól indult el az új koronavírus okozta világjárvány. E tanulmányok egyikét sem igazolták még az idevágó tudományos protokoll szerint, mindazonáltal, ha bebizonyosodik állításuk, további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a vírus eredetére vonatkozó eredeti elmélet helyes - olvasható az IFLSciense-en, amely szemlézte a tanulmányokat.

Közel hatmillióan haltak meg koronavírus-fertőzésben a világon.
Közel hatmillióan haltak meg koronavírus-fertőzésben a világon. Fotó: Getty Images

Huszonkét intézmény, a többi között az oxfordi egyetem kutatása arra jutott, hogy a legkorábbi esetek a vuhani piac nyugati végének közelében csoportosultak. A vírus későbbi terjedése megfelel annak a mintázatnak, amely akkor lenne várható, ha az emberek először az ott eladott állatoktól kapták volna el a betegséget. Mindezt olyan helyszínek vizsgálatára alapozzák, ahol 156 olyan ember élt vagy dolgozott, akik 2019 decemberében elkapták az új koronavírust, majd 2020 elején nagyobb csoportok körülöttük hirtelen megfertőződtek, amikor a vírus elterjedt.

Még nincs perdöntő bizonyíték

A másik preprint tanulmány az első vírusvonalak, úgynevezett A és B genetikáját vizsgálta. Azt találták, hogy az A vonal korai fertőzöttjei a piac közelében éltek vagy tartózkodtak a vírus elterjedésekor. A B vonalat, amely messze a legtöbb kárt okozta a világjárványban, csak a Huanan-piaccal kapcsolatban álló emberek között találták meg, míg az A vonal közelebbi kapcsolatban áll a Rhinolophus denevérekben található vírusokkal. Ugyanakkor a SARS-CoV-2-t nem találták meg a piacról elvitt állatokban sem, ami a tudósok által keresett, közel egyértelmű bizonyítékot jelentene, hogy a piacon árult állatról (gazdatest) került át a vírus az emberre.

A lap megjegyzi, hogy egyelőre nincs perdöntő bizonyíték sem a laboratóriumi eredet, sem a piaci verzió mellett. Illetve az új koronavírus eredete annyira átpolitizálódott, hogy egyeseket semmilyen bizonyíték sem győzhet meg. Mások csak akkor fogadják el, ha egyértelműen megtalálják az állati gazdaszervezetet és azt az elődvírust, amelyből a SARS-CoV-2 kifejlődött. Ahogy azonban a virológusok többször figyelmeztettek, a betegség kitörésének állati gazdatestekre való visszavezetése általában lassú folyamat, és az, hogy még nem találtak gazdatestet, teljesen várható volt. Illetve, hogy további kutatások szükségesek, hogy el lehessen dönteni végérvényesen a kérdést.

Nagy változást hozott a járvány a munkaerőpiacon.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)