AIDS: a korai kezelés lesz a megoldás?

Az idejekorán elkezdett retrovírus-ellenes kezelés jelentősen javítja a HIV vírussal fertőzöttek túlélési mutatóit - olvasható egy új tanulmányban.

Kutatók több ezer HIV pozitív beteg 1996 és 2006 közötti adatainak feldolgozása során megállapították, hogy a később elkezdett kezelés 71 százalékkal növelte meg a halálozási kockázatot azokhoz képest, akik korábban kaptak magas hatékonyságú retrovírus-ellenes kezelést (HAART), jelentette az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) vasárnap.

A Washington-Seattle Egyetem kutatója, Mari Kitahata által vezetett kutatás 8374 olyan beteg adatait dolgozta fel, akiknél a CD4+ T-sejtek (a szervezet immunrendszerének kulcsfontosságú "helper" sejtjei) száma 351 és 500/mm2 közé esett.

A vizsgált személyek 30 százalékánál azonnal megkezdték a HAART kezelést, míg 70 százaléknál vártak, ameddig a T-sejt szám 350 alá esett, amikor is az immunrendszer már súlyosan károsodottnak minősül. "A kutatók 71 százalékkal magasabbnak találták a halálozási kockázatot azoknál, akik késlekedtek a terápia megkezdésével, ez azt sugallja, hogy a kezelést a HIV fertőzés korábbi stádiumában kell elkezdeni, mint a jelenleg javasolt" - áll a NIH közleményében. A HAART terápia (mely legalább három HIV-ellenes gyógyszerből áll) optimális időzítése már több, mint egy évtizede vita tárgya, néhány orvos azt javasolja, hogy a terápiát addig kell halasztani, ameddig csak lehet, hogy megkíméljük a betegeket a gyógyszerek mellékhatásaitól. Mostanáig a terápiás irányelvek szerint a kezelést akkor kellett megkezdeni, amikor a beteg T-sejtszáma 350 alá csökkent.

"Imponálóak az eredmények, miszerint magasabb a halálozási kockázat, ha várunk, mint ha azonnal elkezdjük a kezelést" - nyilatkozta Anthony Fauci, az NIH Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója, mely részben szponzorálta a kutatást. Az eredményeket vasárnap adták elő Washingtonban, az Antimikrobás és Kemoterápiás Szerek 48. Tudományközi Kongresszusán. A vezető kutató, Kitahata elmondta, hogy az eredmények azért jelentősek, mert kiemelkedően eltér a túlélési arány a két csoportban, írta a USA Today napilap. "A 70 százalék egy nagyon jelentős növekedés a halálozási kockázatban" - idézték Kitahatát.

A WHO szerint világszerte 33 millió ember HIV-fertőzött, legtöbbjük Afrika szub-szaharai régiójában él. Az Egyesült Államokban egymillióan HIV-fertőzöttek. 2007-ben összesen kétmillió ember vesztette életét AIDS-ben. Hétfőn közzétettek egy előzetes halálozási becslést, amely szerint a 2008-as 2,2 milliós halálozás 2012-re eléri a 2,4 milliós maximumot, mielőtt 2030-ban 1,2 millióra csökken. Egy korábbi WHO becslés szerint a HIV és AIDS miatti halálozás 2030-ra 6,5 millióra nőtt volna.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: