A világ népességének negyedét se tudják beoltani 2022-ig

A Föld népességének jó, ha a negyedét be tudják majd oltani a COVID-19 elleni vakcinákkal 2022-ig - derült ki egy friss tanulmányból.

A koronavírus -vakcinák világszerte tervezett adagjának csaknem felét olyan magas jövedelmű országok kötötték le, mint az Egyesült Államok, Japán vagy Ausztrália, ami azt jelentheti, hogy a világ lakosságának negyedét sem tudják majd beoltani 2022-ig - számolt be a CNN a legfrissebb kutatási eredményekről. Ezek a gazdag országok (a fent említett trió csak egy része a csoportnak - a szerk.) nem kevesebb, mint 7,5 milliárd adag COVID-19 elleni oltást rendeltek, ami elég lenne 3,76 milliárd ember vakcinázására - állítja Anthony So, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola munkatársa, valamint kollégái.

Nagy-Britanniában december 8-án adták be az első COVID-19 elleni vakcinát, azóta több mint 140 ezer ember oltottak már be. Fotó: Leon Neal/Getty Images
Nagy-Britanniában december 8-án adták be az első COVID-19 elleni vakcinát, azóta több mint 140 ezer ember oltottak már be. Fotó: Leon Neal/Getty Images

Jóval több oltást foglaltak le, mint amennyire szükségük van

"Az elérhető vakcinák 51 százaléka kerül a magas jövedelmű országokba, melyek azonban a világ népességének mindössze 14 százalékát képviselik" - írták a kutatók a BMJ-ben publikált jelentésükben. Beszámolójuk elkészítésekor a világon feljegyzett mintegy 73 millió koronavírus-fertőzés ötöde (mintegy 16,7 millió eset) az Egyesült Államokhoz köthető, a fél kontinensnyi ország azonban egymaga 800 millió dózis COVID-oltást foglalt le. (Megjegyzendő az USA teljes népessége kevesebb mint 330 millió fő, ha mindenki felvenné mindkét dózist, az is csak 660 millió adag lenne.) Japánhoz és Ausztráliához a koronavírus-fertőzések alig egy százaléka köthető, együtt mégis több, mint egymilliárd adag vakcinát vásároltak, bár népességük együttesen nem haladja meg a 152 milliót.

Koronavírus-vakcina: nagy az érdeklődés itthon Magyarországon már több mint 200 ezren jelezték a koronavírus elleni vakcina iránti igényüket a vakcinainfo.gov.hu oldalon - ismertette Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Kiemelte, a védőoltás beadatása önkéntes és ingyenes lesz. További részletek itt.

Jó, ha 6 milliárd dózis elkészül 2021 végére

A kutatók előrejelzése szerint a koronavírus-vakcinákkal foglalkozó 13 fő vakcinagyártó 2021 végéig 6 milliárd dózis előállítására képes. "A magas jövedelmű országok a 13 vezető oltóanyaggyártó vakcináinak több mint felét lefoglalták. Az alacsony és közepes jövedelmű országok pedig a fennmaradó részen osztozhatnak, pedig ezek adják a világ népességének több mint 85 százalékát" - írták jelentésükben, hangsúlyozva: még, ha mind a 13 gyártó képes is lesz csúcsra járatni a gyártási kapacitásait, a világ népességének egyötöde akkor sem juthat hozzá az oltáshoz 2022 előtt.

Már hónapokkal ezelőtt figyelmeztetett erre a WHO

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ egészségügyi testületének vezetője már szeptemberben felhívta a figyelmet a "vakcina-nacionalizmus" (vagyis amikor egyetlen nemzet kisajátítja az oltóanyagot a saját lakossága számára) veszélyeire. Mint arról beszámoltunk , a WHO főigazgatója óvott attól, hogy versengés alakuljon ki az országok között az oltóanyagért, ezért is hívták létre a COVAX névre keresztelt kezdeményezést, melynek célja, hogy a hátrányos helyzetű országok lakossága számára is biztosítani tudják a COVID-19 elleni oltóanyagot. Ennek megvalósításához a Gavi globális oltási kezdeményezés és a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations ( CEPI ) a 2 milliárd dózis kapacitású gyárat akar létrehozni. "A COVAX létesítmény kulcsszerepet játszhat a COVID-19 elleni vakcinákhoz való hozzáférés biztosításában. Ám a 2021 végéig célként kitűzött 2 milliárd dózis kevés lesz az előzetes piaci kötelezettségvállalások és a finanszírozási célok eléréséhez" - jegyzi meg So és csapata beszámolójában.

Lehet látogatni az idősotthonok lakóit, csak erről "elfelejtettek" szólni. Egy hete aláírták az erről szóló ajánláscsomagot, csak nem tájékoztattak. További részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében .

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: