A turizmusra is kihat a koronavírus

A koronavírus-járvány komoly kihívást jelent az idegenforgalomnak, de lehetnek a turizmuson túlmenő gazdasági hatásai is - fogalmazott Halmai Péter egyetemi tanár az M1 csatorna műsorában.

Nézzük, mi az, amit már tudunk az új kórról - és mi az, amit még nem. Kattintson ide!

A közgazdász szerint az amerikai-kínai kereskedelmi viták enyhülése ígéretesebbé tette a világgazdasági kilátásokat. A koronavírus megjelenése azonban egy olyan nem várt tényező, amely kedvezőtlen irányú eltérést jelent azokhoz a gazdasági folyamatokhoz képest, amelyekre előzetesen számítottak.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, turisták, turizmus, utazás, Kína, gazdasági következmények
Védőmaszkos turisták a lappföldi Rovaniemi repülőterén. Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Kaisa Siren

Komoly gazdasági következmények jöhetnek

A gazdasági következmények felmérése jelenleg még folyamatban van, azonban a járvány terjedésének sebessége és jellege, illetve a probléma kezelésének módja is jelentős hatással lehet a gazdaságra - véli a szakember. Mint mondta, fontos lenne lassítani a vírus terjedését és kézben tartani a folyamatokat, így ugyanis a gazdasági következmények is kezelhetőbbek lehetnének.

A jelenlegi ismeretek szerint a világgazdaság folyamataiban nem kell nagyon drámai eltérésre számítani a vírus miatt, de ez sem lehetetlen - jegyezte meg a szakértő.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső