+16° - +35°
Nincs front

A tbc világnapja - március 24. (2. rész)

Pusztai Éva

Hazánkban az utóbbi években folyamatosan csökken az újonnan regisztrált tébécés fertőzöttek száma. Az eredmény elsősorban a következetes felderítő munkának és a kibővült ellátó hálózatnak köszönhető.

Javult a hajléktalanok ellátása

Az új tbc-s esetek száma Magyarországon az utóbbi években számottevően csökkent - mondta dr. Ungár Anna tüdőgyógyász főorvos, a Budapesti VI. kerületi Tüdőgondozó vezetője. 1992-től 1995-ig emelkedett ez a szám. A legtöbbet, 4300 főt 1995-ben regisztrálták, azóta folyamatosan egyre kevesebb az új megbetegedés, 2002-ben 3000 főnél találtak tébécés fertőzést. Ez a csökkenés több tényezőnek köszönhető. Mivel a hajléktalanok között tudvalevőleg rendkívül magas a betegség előfordulása (körülbelül húszszorosa az otthonnal rendelkezőkének), ezért az ő szűrésük döntő fontosságú a tébécé leküzdésében. Az utóbbi években egyre szigorúbban követelik meg a különböző szociális intézményekben a negatív tüdőszűrő lelet bemutatását, ami hozzájárult a fertőzés csökkentéséhez.

Az alkoholisták fegyelmezetlen betegek

Másik fontos tényező, hogy a kór ne váljék krónikussá, vagyis a beteg a gyógyszeres kezelés mellett egy év alatt meggyógyuljon. Néhány évvel ezelőtt az Országos Korányi Intézetben, ahova a legtöbb budapesti kerület tartozik (s tudvalévő, hogy a fővárosban kiemelkedően magas a tébécések száma, tavaly 680 új beteget regisztráltak), több új osztályt nyitottak speciálisan a fertőző betegek gyógykezelésére. Mivel ez hosszú lefolyású betegség, egy-egy súlyos tüdőtébécés beteget hónapokig kell gyógyszeres kezelésben részesíteni ahhoz, hogy baktériumürítésük megszűnjön. Ezt a periódust, a többiek megfertőződésének elkerülésére célszerű kórházban tölteni.
Másik újdonsága ezeknek az éveknek az volt, hogy Pesthidegkúton megnyílt egy teljes osztály a hajléktalan tébécések gyógyulásig tartó kezelésére. Azokat a járóbetegként ellátott betegeket, akik nem kellőképpen együttműködőek, a tüdőgondozók napi bejárással kezelik vagyis a szükséges gyógyszereket naponta a tüdőgondozóban kell bevenniük. Mindezeknek tulajdonítható, hogy az évente regisztrált tébécés estek száma csökken.

Nem kell félni a bevándorlóktól

A gyógykezelés elmaradása szinte minden esetben az alkoholizmusnak tulajdonítható - a gyógyszerezés és a kórházi kezelés egyébként minden magyar állampolgár számára ingyenes, így anyagi okokból senkinek sem kell és nem szabad lemondani róla.
A magyarországi tüdőgyógyászati hálózat minden szempontból megfelelő és elegendő a tébécé leküzdéséhez - szögezte le Ungár Anna. Mind a tárgyi felszereltség, mind a személyi feltételek adottak ehhez.
A különböző országokból érkező bevándorlók a közhiedelemmel ellentétben nem emelik jelentősen az új betegek számát: tavaly mindössze 24 bevándorló szerepelt a frissen regisztráltak között.
Tévesen terjedt el az a feltételezés is - tette hozzá a főorvosnő -, hogy manapság a tébécé általában rezisztens volna a rendelkezésre álló gyógyszerekkel szemben. Nem így van: a gyógyszerekkel szemben ellenálló esetek arányszáma nem változott, ma is 17 százalék körül van. Ebből a szempontból is rendkívül fontos, hogy a betegek folyamatosan és kellő ideig szedjék a gyógyszereket.
Úgy tűnik tehát, hogy a magyarországi tapasztalatok nem támasztják alá a WHO adatait, vagyis nálunk a fertőzések számának átmeneti növekedését nem a rezisztenssé váló baktériumok számlájára kell írnunk. Ezt támasztja alá az is, hogy az emelkedést sikerült hamar megállítani.

Csak ötven százalék megy szűrésre

A tébécé megelőzésének leghatékonyabb módja a tüdőszűrés. Mindig is kötelező volt, ma is az, de érdemesebb a betegség elkerülésének lehetőségeként felfogni. Az adatok szerint a lakosság fele jár el évente rendszeresen szűrésre. Ennek fontosságát jól jelzi, hogy a tébécések között a panaszmentes szűréssel kiemelt betegek aránya 38 százalék, míg a többi 62 százalék már sokkal súlyosabb állapotban, panaszokkal kerül orvoshoz (hőemelkedés, köhögés, mellkasi fájdalom) és ez a fertőző képesség nagyobb veszélyét hordozza.
Az ország leginkább fertőzött területe Szabolcs-Szatmár megye és a főváros. A keleti országrészek magasabb fertőzöttségét valószínűleg a rosszabb szociális helyzet, a nem megfelelő lakáskörülmények, a rosszabb táplálkozási és higiénés viszonyok magyarázzák.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a többórás napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés, de ezekből számottevő csapadék még nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag