A mandulagyulladás típusai

Szervezetünk védelmi rendszerében fontos szerepet töltenek be manduláink, amelyek azonban gyakran áldozatul esnek a vírusok és baktériumok ellen vívott harcban. Mindez persze rendszerint igen kellemetlen tüneteket okoz a betegek számára.

A kórokozók cseppfertőzéssel vagy fertőzött tárgyak közvetítésével jutnak be a garatba, amelyet gyűrűszerűen vesz körbe egy nyirokszövetből álló hálózat, azon belül pedig a mandulák . Ezek gyulladásos megbetegedése főként gyerekek esetén, 3 és 10 éves kor között gyakori, jellemzően a hideg téli hónapokban.

Fájdalmas és veszélyes tünetek

A torokmandula akut gyulladása eleinte magas lázat és hidegrázást okoz, a garattáji fájdalom pedig átsugározhat akár a fülig is. Fájdalmas nyelés is jelentkezhet, a nyelv lepedékessé, ezáltal a lehelet bűzössé válhat. Tinédzsereknél előfordul olykor fejfájás és hasi fájdalom is. A mandulák megnagyobbodhatnak, a duzzanat azonban a betegség elmúlásával megszűnik. Bizonyos esetekben viszont a növekedés olyan mértékű, hogy az már gondokat okoz a légzésben, a nyelésben vagy a hangképzésben, ami sokszor műtéti eltávolítást tesz szükségessé.

Gyerekeknél gyakoribb a mandulagyulladás előfordulása
Gyerekeknél gyakoribb a mandulagyulladás előfordulása

A felsorolt tünetek többsége az orrgaratmandula gyulladása esetén szintén jelentkezik, továbbá a beteg számára ilyenkor nehezebbé válik az orron át való lélegzés, sőt, átmeneti nagyothallás is kialakulhat. Gyakran gyullad be ezzel együtt a nyelvgyöki mandula is, ami nyelési fájdalmakat és bő nyálfolyást okoz, esetenként nehézkes nyelvmozgást.

Amikor a baj állandósul

Olykor előfordul, hogy egyik gyulladás éri a másikat, ha pedig ez évi 6-8 alkalommal megismétlődik, akár több éven át is, akkor nagy valószínűséggel krónikus mandulagyulladásról kell beszélnünk. Az eközben keletkező káros anyagok ráadásul a véráramon keresztül távoli szervekhez is eljuthatnak, így előlépve más betegségek kiváltó tényezőivé. Szélsőséges helyzetben szívbillentyű-gyulladás is előfordulhat. A tartósan gyulladt mandulák az eredeti funkciójukat, azaz a kórokozók légcsatornába vagy tápcsatornába való kerülésének megakadályozását nem tudják ellátni.

A krónikus mandulagyulladás több embert érint, mint gondolnánk. Mikor érdemes a műtét mellett dönteni?

Krónikus gyulladáshoz a legtöbbször visszatérő tüszős mandulagyulladás vezet. Okozhatja azonban a problémát egy egyszeri gyulladás is, sőt, mikrofertőzések hatására úgy is előállhat az idült probléma, ha a beteg azt megelőzően nem esett át klasszikus panaszokkal jelentkező mandulagyulladáson. Ilyenkor a mandula műtéti eltávolításának nincs alternatívája a kezelési módok terén.

Az akut mandulagyulladás kezelése általában nagy adagban adott penicillinnel történik, az arra való érzékenység esetén pedig makrolid típusú antibiotikum vagy clindamycin jöhet szóba.

Kőképződés a mandulában

Talán kevésbé ismert tény, de a vese- és az epekő mintájára képződhet mandulakő is. Ez annyit tesz, hogy a szerv öntisztító rendszerének zavara miatt a kórokozók a nyállal együtt összegyűlnek a mandulában, ez az elegy pedig idővel megkeményedik. Mandulagyulladással párosulva könnyen előidézhet rossz szájszagot, mi több, akinek volt már mandulagyulladása, hajlamosabbá válhat arra, hogy mandulaköve alakuljon ki.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: