A leggazdagabbak vagyona ennyit csökkent

A világ száz leggazdagabb emberének összesített vagyona 408 milliárd dollárral apadt február és márciusban, mindez a pandémia gazdasági hatásának tudható be.

A Forbes magazinhoz hasonló profilú sanghaji Hurun Report című kínai havilap összesítése szerint a világon 2816 milliárdos élt január végén, számuk március végére mintegy 20 százalékkal, 2253-ra esett. A 100 leggazdagabb milliárdos 86 százalékának csökkent a vagyona, 9 százalékának nőtt, és 5 százalékának nem változott érdemben az elmúlt két hónapban. A Hurun-jelentés szerint februárban és márciusban a 100 leggazdagabb ember vagyona annyival csökkent, amennyivel az elmúlt két és fél évben nőtt. Számításaik szerint a világ tíz leggazdagabb emberének együttes vagyona két hónap alatt mintegy 125 milliárd dollárral lett kisebb.

Ilyen hatással van a járványra az iskolák bezárása Bár világszerte a diákok 91 százaléka már otthonról tanul, az iskolák bezárása nem lassítja jelentősen a koronavírus terjedését. Részleteket itt olvashat.

A Hurun-lista élén továbbra is Jeff Bezos, az Amazon internetes áruház alapítója áll 131 milliárd dollár vagyonnal, ami 9 milliárd dollárral kevesebb január végéhez viszonyítva. A második Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás társalapítója, akinek a vagyona 15 milliárd dollárral, 91 milliárd dollárra süllyedt. A lista harmadik helyezettje Warren Buffett, a Berkshire Hathaway főrészvényese és elnök-vezérigazgatója, vagyona 19 milliárd dollárral 83 milliárd dollárra esett.

A világ 10 leggazdagabb emberének 125 milliárd dollárral lett kisebb a vagyona. Fotó: Getty Images
A világ 10 leggazdagabb emberének 125 milliárd dollárral lett kisebb a vagyona. Fotó: Getty Images

A luxusiparban bukták a legnagyobbat

A negyedik helyen a két hónap alatt legtöbbet, 30 milliárd dollárt veszítő Bernard Arnault, az LVMH luxusipari társaság elnök-vezérigazgatója áll 77 milliárd dollár megmaradt vagyonnal. Őt Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója követi az ötödik helyen, vagyona 13 milliárd dollárral 71 milliárd dollárra mérséklődött.

A tízes listán a hatodik Amancio Ortega, a spanyol Inditex, egyebek között a Zara, a Bershka és a Pull&Bear ruházati üzletláncok tulajdonosa, akinek a vagyona 17 milliárd dollárral 64 milliárd dollárra süllyedt. A hetedik Steve Ballmer, a Microsoft egykori vezérigazgatója, aki 7,5 milliárd dollár veszített, így 60 milliárd dolláros vagyont tudhat magáénak.

A WalMart amerikai kiskereskedelmi céget alapító Walton családból ketten is rajta vannak a leggazdagabbak szűkített tízes listáján. Alice Walton vagyona 1 milliárd dollárral 58 milliárdra, Jim Waltoné pedig ugyancsak 1 milliárd dollárral 56 milliárd dollárra csökkent. A tízes listát Sergey Brin, a Google anyacége, az Alphabet egyik alapítója zárja, aki két hónap alatt 12,5 milliárdot veszített, megmaradt vagyona 55,5 milliárd dollár.

A múlt hétvégén tömegek kirándultak a Velencei-tóhoz, a városvezetés meg akarja óvni a helyieket. Hogy milyen intézkedésre készülnek, arról az nlc.hu cikkében tájékozódhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció