A járványos agyhártyagyulladás veszélyei

A csecsemők között a leggyakoribb a járványos agyhártyagyulladás (meningococcus), mert az ő immunrendszerük még éretlen. A fertőzéstől még az anyatejes táplálás sem óvja meg a gyermekeket - figyelmeztetett Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A járványos agyhártyagyulladás (meningococcus) veszélyeire hívták fel a figyelmet a szakemberek a betegség közelgő világnapja alkalmából. Epidemiológiai adatok szerint leginkább a csecsemők körében fordul elő a fertőzés. Ez a betegség az egy év alatti gyermekek között 24-szer gyakoribb az átlagnál.

oltás, védőoltás, vakcina, injekció, agyhártyagyulladás, meningococcus, baba, csecsemő, fertőzés, betegség,
Akár halált is okozhat a betegség, pedig a védőoltással megelőzhető lenne. Fotó: 123rf

Nehezen felismerhető betegség

A betegség hirtelen jelentkezik és gyors lefolyású. Akár egy nap alatt halállal végződhet, de gyakran okoz súlyos szövődményeket is. A fertőzés ugyanakkor nehezen felismerhető, tünetei ugyanis - a magas láz, erős fejfájás, hányás - hasonlítanak más, gyakori betegségek jeleihez is. A védekezés jelenlegi legjobb formája a védőoltás - hangsúlyozta Póta György.

A baktérium cseppfertőzéssel, szoros kontaktus útján - például tüsszentéssel, csókolózással vagy köhögéssel - terjed, ezért a szakemberek a csecsemők és öt év alatti gyerekek mellett a zárt közösségekben, kollégiumban, nevelőotthonban élő fiatalok oltását is javasolják.

13 típusa van

A legjobb védekezés Magyarországon az agyhártyagyulladás B és C típusa ellen is elérhető védőoltás. Utóbbit két éves kor alatt száz százalékban támogatja az állam. A menningococcus B típusa elleni védőoltás nem támogatott, bruttó fogyasztói ára nagyjából 30 ezer forint.

A járványos agyhártyagyulladást okozó baktériumnak 13 típusát különböztetik meg. A legtöbb megbetegedést az A, B, C, Y, W és X változatok okozzák. Magyarországon a megbetegedések többségét a B típus okozza. A legfrissebb hazai adatok szerint kétszer annyi fertőzésért felelős, mint a második leggyakoribb C típus.

Országunkban összesen 42 meningococcus okozta agyhártyagyulladást regisztráltak a 2017-2018-as epidemiológiai évben. Hat beteg bele is halt a fertőzés szövődményeibe, a betegek több mint a fele 6 év alatti gyermek volt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)