A fokhagyma nem véd az új koronavírus ellen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hadat üzent az új koronavírussal kapcsolatos híreszteléseknek, féligazságoknak és álhíreknek. Mutatjuk a legdurvább tévhiteket.

Már nemcsak egy járvány (epidémia) ellen harcolunk, hanem egy "infodémia" ellen is. Az álhírek gyorsabban és könnyebben terjednek, mint ez a vírus, és ugyanolyan veszélyesek - panaszolja az új internetes oldalon Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. A "mítoszromboló" oldalon az Egészségügyi Világszervezet pontokba szedve, közérthető nyelven foglalkozik a koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, új koronavírus, tévhitek, foghagyma, megelőzés,
Fokhagymát vásárol egy szájmaszkot viselő férfi egy pekingi piacon. Fotó: Getty Images

Fokhagyma, kézszárító és szezámolaj

Bár afokhagymaegészséges és antimikrobiális hatású, a járvány eddigi szakaszában nincs bizonyíték arra, hogy ez megvédene a fertőzéstől. Ahogy arra sincs, hogy a kutyák és a macskák, megfertőződhetnek a kórral, mindazonáltal ajánlatos az alapos kézmosás az állatokkal való érintkezés után - hívja fel a figyelmet a WHO.

Így védekezzünk a koronavírus ellen - kattintson!

A kézszárítók sem ölik meg a koronavírust, viszont védekezésképpen ajánlatos gyakran kezet mosni, majd szárazra törölni a kezünket - például papírtörülközővel. A WHO nem tanácsolja az UV-sugarak használatát sem, mert bőrirritációt okozhat, de a bőr alkohollal vagy klórral való bekenése sem segít, ha már a szervezetben van a kórokozó. Elterjedt az is, hogy a szezámolaj elpusztítja a vírust, azonban ez sem igaz.

A sóoldat és a tüdőgyulladás elleni oltás sem segít

Nem véd meg a megfertőződéstől az sem, ha rendszeresen sóoldattal öblögetjük az orrunkat. Bár van némi bizonyíték arra, hogy egy közönséges meghűlésből egyesek gyorsabban meggyógyulhatnak a sós öblögetés segítségével, a légúti fertőzések esetén azonban ez nem segít. Az antibiotikumok csak a baktériumokkal szemben hatásosak, a koronavírus ellen tehát nem vethetők be. Emellett atüdőgyulladáselleni oltóanyagok sem nyújtanak védelmet: az új koronavírus ellen külön ellenszer szükséges, amelynek kifejlesztésén már dolgoznak.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint továbbá veszélytelen a Kínából érkező levelek vagy csomagok átvétele, mert korábbi vizsgálatokból már tudható, hogy a vírusok nem sokáig maradnak életben ezek felületén.

Ezekkel fertőtleníthetünk

Vannak azonban olyan kémiai fertőtlenítőszerek, amelyek valóban képesek elpusztítani a vírust a felületeken. Ilyenek a fehérítő- vagy klóralapú fertőtlenítők, egyes oldószerek, a 75 százalékos etanol, a perecetsav és a kloroform. Ezeket a tárgyak felületének fertőtlenítésére lehet használni, bőrre azonban tilos alkalmazni őket.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)