Vizeletből mutatható ki a prosztatarák

Csupán vizeletmintából is képes prosztatadaganatra utaló jeleket kimutatni egy új teszt, ami nagy előrelépést hozhat a rákszűrés terén.

Hogyan alakul ki a prosztatarák? Részletek itt.

"Egy egyszerű és nem invazív vizeletvizsgálat jelentős előrelépést hozna a prosztatarák diagnosztizálásában. A szövetbiopszia ugyanis nemcsak invazív eljárás, hanem hírhedten nehézkes is, mivel gyakran eltéveszti a rákos sejteket. A meglévő tesztek pedig, mint amilyen a prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjének meghatározása, szintén nem segítik kellően hatékonyan a daganat felfedezését" - mutatott rá Ranjan Perea onkológus, a Johns Hopkins Egyetem kutatója.

A jövőben vizeletvizsgálat segíthet kimutatni a prosztatarákot
A jövőben vizeletvizsgálat segíthet kimutatni a prosztatarákot

A szakember és kollégái RNS-szekvenálás és tömegspektrométer segítségével határozták meg az RNS-molekulák és anyagcseretermékek pontos, korábban nem ismert profilját 126 páciensnél. A résztvevők között 64 prosztatarákos, 31 egészséges, valamint 31 olyan férfitől vettek vizeletmintát, akik jóindulatú prosztatamegnagyobbodással vagy prosztatagyulladással küzdöttek. Önmagában az RNS még nem nyújtott elegendő információt a rákos elváltozás beazonosításához, a betegségre jellemző anyagcseretermékekkel együtt viszont már lehetségessé vált, hogy a kutatók elkülönítsék a rákbetegeket a többi vizsgált alanytól.

"Felfedeztünk olyan rákspecifikus eltéréseket a vizeletben megjelenő RNS-molekulák és anyagcseretermékek terén, amelyekre alapozva a jövőben kifejleszthetünk egy vizelettesztet a prosztatarák kimutatására" - fogalmazott Bongyong Lee, a Johns Hopkins Egyetem kutatója, a kutatásról megjelent tanulmány egyik szerzője. Hozzátette, a következő lépcsőfokot az jelenti, hogy eredményeiket egy nagyobb betegcsoporton végzett kísérlet során is alá tudják támasztani. A tanulmány a Scientific Reports című folyóiratban jelent meg február 28-án.

Forrás: eurekalert.org

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció