Senkit nem lehet eltiltani a szextől

A szívproblémák elkerülése miatt sok szívbeteg inkább kerüli a szexet. Kardiológus szakértők szerint erre azonban ritkán van szükség, mert a szívroham kockázata ilyenkor viszonylag alacsony.

A 83 éves német celeb, Rolf Eden gyakran mondogatja szereplései során: nagy álma egy gyönyörű nő karjai között meghalni, szex közben. A szívbetegek zöme azonban nem kíván semmi ilyesmit, sőt a szívrohamtól való félelem miatt le is mondanak a testi érintkezésről akkor is, ha még hosszú évekig élvezhetnék. Pedig nincs igazuk, a szexuális élményektől való tartózkodás a legtöbb esetben indokolatlan.

A probléma ott kezdődik, hogy sok szívbeteg egyszerűen szégyell erről beszélni az orvosával. Ezért amerikai és európai szakértők most írtak egy könyvet, amely útmutató, szexuális tanácsadó a szívbeteg emberek számára. "A betegek szeretnék, és szükségük is van szexuális tanácsadásra, hogy pontosan tudják, egy szívroham vagy egy műtét után hogyan lehet újrakezdeniük biztonságos módon."

Szúrás, fájdalom a karokban és a mellkasban, émelygés, nyirkos és hideg bőr - a nőknél ezek mind a szívroham előrejelzői lehetnek. Ha ilyet tapasztal, azonnal orvoshoz kell fordulni ! A könyv egyébként konkrét tippeket ír. Például érdemes lassú csókolózással, becézgetéssel, simogatással kezdeni, majd kézzel és orálisan izgatnia egymást a partnereknek. Persze a szívbeteg legyen tünetmentes, ha a szex mellett dönt, sőt, a brosúra olyan ábrákat is tartalmaz, melyek megmutatják, milyen pózokban érdemes közösülniük.

Sokan azonban - talán a magazinok és a filmek miatt - összekötik a szívbetegséget és a szex közbeni infarktust. Egy tanulmány szerint mindez inkább a hűséggel áll kapcsolatban, ugyanis az ilyen, nem egyszer tragikus eseteknek a házasságon kívüli szex esetében volt jóval nagyobb gyakorisága. A titkos szex, a szokatlan környezet ugyanis növelheti a vérnyomást, ami a szívbetegek esetében igen kockázatos. A szívinfarktus legfőbb oka még mindig a düh, semmint a szex.

A szakértők szerint a szívbetegek számára semmivel sem veszélyesebb a testi érintkezés, mint a meccsnézés a fotelben. "Az esetek kilencvenkilenc százalékában teljesen biztonságos - magyarázza Heribert Brück, a Kardiológusok Szövetségének szóvivője. - Aki egy lépcsőn fel tud menni tünetmentesen, annak a szex sem fog semmi rosszat okozni."

A szívproblémák elkerülése miatt sok szívbeteg inkább kerüli a szexet

A pulzusszám ilyenkor legfeljebb 130-ra emelkedhet percenként, míg mondjuk a Bajnokok Ligája-döntőjét néző szurkolók körében végzett vizsgálatok 170-et mutattak. A meccsnézéstől márpedig senkit sem szoktak eltiltani. Érdemes azért rendszeresen terheléses EKG-vizsgálatot végezni, a teljes megvonást pedig csak akkor javasolják az orvosok, ha a beteg egészségügyi állapota tényleg nagyon bizonytalan.

Az a baj viszont, hogy a betegek - különösen Magyarországon - még egészségesen sem szívesen fordulnak az orvoshoz, ha szexuális problémáik vannak, vagy ha már beszélnek róla, inkább a háziorvosukkal osztják meg gondjaikat, semmint a kardiológusukkal. Pedig sok esetben gyógyszerekkel tudnának segíteni ők is.

"A szíve miatt senkinek nem kell félnie szex előtt" - mondja Hedy Fuchs-Waldherr szexuális tanácsadó, aki szerint az időskori szex nem "olimpiai sportág", sokkal csendesebb és szelídebb annál. "Én általában csak annyit tanácsolok: hajrá! Nyilván olyan pózban, amelyek kevesebb erőfeszítést kívánnak. A pároknak maguknak kell rájönniük arra, hogy melyik a legkényelmesebb."

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.