Prosztatamegnagyobbodás: ezek a legjobb terápiák

A férfiak körében vezető helyet foglalnak el a prosztata megbetegedései, különösen a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás. Milyen gyógyszeres és helyi hatású terápiák segítenek? Sorra vettük!

Körülbelül 25 éves kortól kezdődik a prosztata méretének jóindulatú növekedése, az aprócska szerv évente 1,9 százalékkal lesz nagyobb. Ez a magyarázat arra, hogy idősebb korban a vizeletáramlás lelassul. Ötven felett a férfiak mintegy ötven százalékánál fennáll a prosztatamegnagyobbodás, ez a szám pedig a kor előrehaladtával egyre magasabb lesz.

Minimális panasz esetén is érdemes urológushoz fordulni, mert rendszeres kontroll ajánlott annak megállapítására, hogy a betegség milyen ütemben romlik, illetve mikortól van szükség gyógyszeres kezelésre.

Annak eldöntésében, hogy milyen kezelés felelhet meg a legjobban a beteg elvárásainak, sokat segít – a vizsgálati eredmények mellett – a vizelési napló és a tüneti kérdőívek kiértékelése. Lehetőség szerint mérsékelni kell a prosztata növekedési ütemét és a húgycső elzáródását, ezáltal lehet késleltetni vagy elkerülni a sebészi beavatkozást. A hólyag egészségének hosszú távú megőrzése is fontos.

férfi fogja az ágyékát
A FÉRFIAK PROSZTATÁJA AZ ÉLETÜK FOLYAMÁN FOLYAMATOSAN NŐ. A NÖVEKEDÉS SEBESSÉGE AZ ÉLETKORRAL VÁLTOZIK. FOTÓ: GETTY IMAGES

Van segítség!

Korai és enyhe alsó húgyúti tünetek esetén szájon át szedhető és helyi fitoterápiás szerekkel enyhíthetők vagy előzhetők meg a zavaró vizelési tünetek. Amennyiben már orvos által felírt gyógyszeres terápia szükséges, az a prosztata tömegének csökkentésére és a vizeletelfolyási akadály megszüntetésére irányul. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás gyógyszeres kezelését az urológus a prosztata mérete és a panaszok súlyossága alapján tervezi meg.

  • Kismértékű prosztatamegnagyobbodás esetén a gyógynövényes kezelések mellett jó hatás várható a prosztata simaizomsejtjeinek ellazításáért felelős alfareceptorblokkoló-kezeléstől.
  • Jelentősebb prosztatamegnagyobbodás esetén a kezelés kiegészíthető 5-alfareduktáz-gátló terápiával a prosztatanövekedés megállítása érdekében, amely a férfi hormonok átalakításának gátlása által hat.
  • A vizelettartási tünetek a húgyhólyag falában elhelyezkedő muszkarinreceptorok blokkolásával csökkenthetők.

A végbélkúpok áldásos hatása

A végbélkúp helyi alkalmazása jól kiegészíti a szájon át szedhető gyógyszerek kombinációját, ráadásul annak kedvező hatása a panaszok forrásánál jelentkezik. A végbélből a kúp értékes összetevői a végbélkörnyéki, úgynevezett hemorrhoidális vénákon keresztül gyorsan a prosztata közelébe, a kismedencébe jutnak, miközben nem érintik a gyomor-bélrendszert és a májat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: