BPH: a férfiak majdnem fele érintett (x)

A prosztata megbetegedései alkotják a férfiak betegségeinek legnagyobb csoportját. A jóindulatú prosztatanagyobbodás (úgynevezett benignus prostata hyperplasia, BPH) a férfiak leggyakoribb jóindulatú daganatos kórképe, amelynek előfordulása az életkor előrehaladásával nő, és amely nagymértékben befolyásolja a férfiak egészségi állapotát és életminőségét.

A prosztata egy gesztenye nagyságú és alakú mirigy, amely a húgyhólyag és a végbél között helyezkedik el. A prosztata a férfiak élete során számos változáson megy keresztül. Születéskor körülbelül borsónyi nagyságú. Gyermekkorban igen lassan növekszik, majd a serdülés időszakában hirtelen növekedésnek indul, és a huszadik év táján eléri az egészséges felnőttre jellemző méretet és formát. Negyven-ötvenéves korig általában változatlan nagyságú, majd a legtöbb férfinál ismét növekedni kezd. Ezt a folyamatot nevezzük jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak.

A férfiak nagy része prosztatamegnagyobbodásban szenved, de csupán kis hányaduk részesül megfelelő kezelésben. A 40-64 éves férfiak 20 százaléka, a 65 év felettiek 40 százaléka kényszerül szembenézni ezzel a problémával. A 60 év feletti férfiak között a BPH gyakorisága 50 százalék, a 80 fölöttieknél pedig már 88 százalék.

A betegségre tipikusnak nevezhető, bár igen változatos tünetek figyelmeztetnek. A gyakori, sürgető vizelési inger, préseléssel indított, nehéz vizelés, gyenge, akadozó vizeletsugár, hólyagfájdalmak, vizeletvisszatartási nehézségek, utócsepegés és súlyosabb esetekben a vizelet pangása a hólyagban egyaránt jelezheti a betegséget, fájdalommal és a nemi élet zavaraival is járhat.

A BETEGSÉGRE A GYAKORI ÉS SÜRGETŐ VIZELÉSI INGER FIGYELMEZTETHET. FOTÓ: GETTY IMAGES
A BETEGSÉGRE A GYAKORI ÉS SÜRGETŐ VIZELÉSI INGER FIGYELMEZTETHET. FOTÓ: GETTY IMAGES

A prosztatát érintő betegségek vizsgálata több lépcsőben történik:

1. Normál prosztatavizsgálat. Az orvos a tapintási leletből következtethet a prosztatát érintő megbetegedésre.

2. Ultrahangos vizsgálat, amelynek során képet kap a vizsgáló orvos a prosztata méretéről és szerkezetéről – észrevehetővé válhat olyan terület, amely nem tartozik a normális, egészséges prosztata szerkezetéhez.

3. Vérvétel. A vérben megtalálható egy PSA-nak nevezett speciális fehérje, amelynek a vérszintje utalhat a prosztata állapotára. A vérvizsgálatok során egyebek között ennek a PSA-nak a szintjét nézik. Amennyiben a normál értéknél emelkedettebb a PSA-szint, az a prosztata valamilyen megbetegedésére utalhat. A vérvizsgálat azért fontos része a kivizsgálásnak, mert a BPH tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a prosztatarákéhoz. A laborvizsgálat segíthet a prosztata jó- és rosszindulatú megbetegedésének elkülönítésében.

A BPH kezelésének lehetőségei

I. stádium: várakozó megfigyelés rendszeres orvosi ellenőrzés mellett, ilyenkor már hasznos lehet a tünetenyhítést szolgáló fitoterápiás készítmények kombinált alkalmazása.

II. stádium: gyógyszeres kezelés.

III. stádium: műtéti beavatkozás.

A betegség hatékony gyógyszeres kezelésével a sebészeti beavatkozások száma csökkenthető, a gyógyszeres kezelés kevésbé megterhelő, mint a sebészeti beavatkozás. Az ideális gyógyszeres kezelés célja a tünetek gyors és hosszú távú enyhítése, a prosztata méretének csökkentése. Egyre nagyobb teret hódít az úgynevezett kombinációs terápia, amely nagyobb mértékben csökkenti a prosztata térfogatát és mérsékli a betegség progresszióját.

Már enyhe tünetek esetén ajánlott bizonyos növényi kivonatokat tartalmazó, úgynevezett fitoterápiás készítmények alkalmazása, illetve a szájon át szedett (kapszula, tabletta) és lokális (végbélkúp) kezelési formák kombinálása. Erre jó példa a tökmagolaj-tartalmú, helyi hatású Proxelan végbélkúp és a szabalpálma-kivonatot tartalmazó orális készítmények együttes alkalmazása. Az ilyen fitoterápiás kombináció segíthet enyhíteni a kezdeti vizelési zavarokat és lassíthatja a betegség előrehaladását.

PATIKÁBAN KAPHATÓ GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ. Fotó: Phytotec Hungária
PATIKÁBAN KAPHATÓ GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ. Fotó: Phytotec Hungária

A helyi hatású Proxelan végbélkúp a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére szolgáló orvostechnikai eszköz. Hat gyógynövényi összetevőt és hialuronsavat tartalmaz. Klinikai vizsgálatokkal bizonyítottan csökkenti a vizelési panaszokat, ugyanakkor a szexuális aktivitást nem befolyásolja. Előnye, hogy a prosztata közvetlen közelébe kerülve ott enyhíti a tüneteket, ahol a probléma van. A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: