Fitymaszűkület (2)

A fitymaszűkületet csoportosíthatjuk aszerint, hogy a nyugalmi-, vagy (erigált) izgalmi- állapotban levő péniszen jelentkezik. Az első esetben abszolút, a másodikban relatív phimosisrol beszélünk.

A fitymaszűkületet tovább csoportosíthatjuk aszerint, hogy a nyugalmi-, vagy (erigált) izgalmi- állapotban levő péniszen jelentkezik. Az első esetben abszolút, a másodikban relatív phimosisrol beszélünk. Relatív fitymaszűkület panaszával leginkább serdülőkorban találkozunk. Ekkor a merev péniszen a fityma nehezen, vagy egyáltalán nem húzódik hátra, vagy a makk mögött megszorulva kellemetlen, fájdalmas szorítást okoz. Abszolút fitymaszűkület esetén minden esetben, relatív esetén az esetek döntő többségében a fityma egészének, vagy szűkült szakaszának eltávolítása javasolt.

A fityma relatív szűkületéhez, nem szorosan véve, de hozzátartozik a rövid fitymafék (kantár). Ez merev állapotban nem engedi az egyébkent kellő tágasságú fitymát hátracsúszni. Ilyenkor a pénisz alsó felén egy kis feszülő húr látható. Ennek az állapotnak, a panaszokon kívül, az a veszélye, hogy nemi aktus közben elszakadhat. Komoly, néha nehezen csillapítható vérzést okozva, melyet végül, helyi érzéstelenítésben egy öltés behelyezésével tudunk csak megoldani. Ennek megelőzésére a rövid fék átvágása javasolt.

Amennyiben a szűk fityma a makk mögött "megszorul" és nem húzható vissza, paraphimosisrol beszélünk. Ilyenkor az elszorítás következtében a fitymán és a makkon vénás pangás alakul ki, mely nagyon kellemetlen és fájdalmas. Ilyen esetben a fájdalom ellenére is meg kell próbálni minél hamarabb visszahúzni a bőrt, mert az idő előrehaladtával a duzzanat fokozódik és a konzervatív gyógyítás lehetősége csökken. Sikertelenség esetén, minél hamarabb urológus felkeresése javasolt. Ha a fityma visszahelyezése nem kivitelezhető, akkor végső esetben helyi érzéstelenítésben (gyermeknél altatásban), a szűkületet okozó gyűrű átvágása válhat indokolttá. Akinél egyszer már a paraphimosis kialakult, annak fityma eltávolítását javasoljuk.

A fitymán végzett műtétek:

  • Az előbb említett ún. "dodalis incisio" vagyis a pénisz hátsó felszínén levő szűkületet okozó bőrgyűrű átvágása. Ez a megoldás csak "tűzoltó jellegű" és a nem megfelelő esztétikum miatt általában további beavatkozást igényel.
  • Fitymafék átvágása (frenulotomia):
    rövid kantár esetén a húr haránt átvágása és hosszanti öltések behelyezése. Helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás.
  • Fitymaplasztika (Preaputium plastica):
    a fityma szűkült szakaszának eltávolítása. Általában inkább gyermekkorban végzett és javasolt műtét, ilyenkor gyermekintézetben, altatásban történik. Előnye, hogy a fityma "egészséges" szakasza megmarad, és a makk részben fedett a műtét után is. Ezzel szemben hátránya, hogy gyógyulása viszonylag több panasszal jár, és hosszabb ideig tart, valamint műtét utáni újbóli szűkület kialakulásának az esélye kb. 10% körül van.
  • Körülmetélés (Circumcisio):
    A rituális beavatkozásoktól eltekintve bármely korban végzett műtét. Idősebb korban leginkább cukorbetegség esetén válik szükségessé. Általában helyi érzéstelenítésben a fityma belső és külső lemezének eltávolítása és ezek varrattal való egyeztetése.

Mindegyik beavatkozásnál általában, de nem minden esetben felszívódó fonalat használunk, mely elkerülhetővé teszi a későbbi varratszedést. Kórházi tartózkodás a végzett intézettől és műtéti komplikációtól függően leginkább egynapos vagy egyéjszakás bentfekvést igényel. Általánosan elmondható, hogy javasolt a műtétet követő egy hétig langyos kamillateás vagy Betadine-os lemosás naponta 2-szer. A gyógyulás ideje alatti kellemetlenség nagyon változó. 1 hónapos szexuális élettől való tartózkodást javasolunk az említett beavatkozások után.

Nagyon FONTOS, hogy ezen leírás kizárólag tájékoztató jellegű, és panasz esetén nem teszi elkerülhetővé urológus szakorvos felkeresését. Aki hasonló problémával nap mint nap találkozik, és el tudja dönteni a probléma kezelésének legideálisabb lehetőségét.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció