Férfibajok

Felmérések szerint ma a világon minden második negyven évnél idősebb férfi küzd merevedési problémákkal, vagyis százmilliókat érint a szexuális együttlét élvezetét, minőségét jelentősen csökkentő funkciózavar, az erektilis diszfunkció.

A férfi merevedési zavarról beszélünk, amikor a szervezet különböző szervrendszereinek kóros működésének következtében, megfelelő nemi vágy (libidó) ellenére sem alakul ki elégséges hímvessző merevség. Vagyis azt az állapotot is erektilis diszfunkciónak hívjuk, amikor merevedés létrejön ugyan, de annak mértéke, vagy időtartalma csökkent.

Testi-lelki okok

A merevedési problémák mögött pszichogén vagy szervi okok állhatnak. De az organikus (szervi) ok miatt fellépő erektilis zavarnak is gyakran van pszichés hatása. Pszichogén eredetű elváltozás túlnyomóan fiatalabb korosztályban jelentkezik, melynek hátterében neveltetési, szocio-kulturális tényezők, depressziók, párkapcsolati problémák állhatnak.

A merevedési problémáknak számos rizikófaktora van. Legelőször is az életkor növekedésével egyenes arányban nő a gyakorisága. Ennek oka az általános öregedési változások mellett az is lehet, hogy idősebb korban gyakoribb a gyógyszerszedés, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés, amelyek hozzájárulhatnak e funkciózavar kialakulásához. A fiatalabb korosztályra jellemző rizikótényező pedig elsősorban a stressz. Ezen kívül vannak olyan tényezők is, amelyek korhoz nem köthetők ugyan, de az általános tapasztalatok szerint merevedési zavarokhoz vezethetnek: az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a cukorbetegség és a prosztatagyulladás.

A betegség kialakulásának oka nehezen meghatározható, mivel a különböző megbetegedések különböző úton váltják ki a merevedési panaszokat. Ugyanakkor - akár külön, vagy együttesen fordul elő - a hímvessző merevedési zavarát okozza, ha magatartás-zavarok, szexuális fóbiák, depresszió és egyéb pszichológiai betegségek miatt nincs egészséges pszichés háttér a nemi vágy eléréséhez, ha a nemi hormon szint nem megfelelő, valamint ha neurológiai eredetű problémák (ideggyógyászati betegségek: az agy, gerincvelő, a merevedésben szerepet játszó idegeinek és idegvégződéseinek különböző megbetegedései) lépnek fel. Hasonlóképpen funkciózavart okozhatnak az artériás eredetű zavarok (az érrendszerre általánosan ható vagy a hímvesszőt ellátó artériás rendszerben végbemenő kóros elváltozások), a vénás eredetű betegségek (a merevedéskor bekövetkező fokozott artériás beáramlás mellett csökkent, vagy megszűnt vénás elfolyás mechanizmusa valamilyen okból nem működik), valamint az endokrinológiai megbetegedések (cukorbetegségben csökkent nemi hormon kiválasztódás, növekedett prolactin, és kóros pajzsmirigyhormon kiválasztódás, mellékvese megbetegedések) is.

Tünetek

A tünetek jelentkezhetnek a nemi vágy (libidó) hiányában, a merevedés időtartalmának vagy a merevedés intenzitásának csökkenésében, és megmutatkozhat a másodlagos nemi jellegben létrejövő elváltozásokban is (a hormonszint változása például a mell megnagyobbodásával járhat).

A beteg panaszainak gondos meghallgatása rendkívül fontos a betegség okának és eredetének kiderítésében! A kikérdezés során a reggeli merevedés jelenléte vagy hiánya már jó közelséggel elkülönítheti a pszichogén és organikus eredetű megbetegedést. Ugyanígy az urológus számára a libidó (nemi vágy) jelenlétéről vagy hiányáról, a korábbi nemi kudarc élményről, az alkoholfogyasztási és a dohányzási szokásokról, az esetleges sérülésekről (főleg gerinc, ideg, vagy nemi szervi), a szedett gyógyszerekről (vérnyomáscsökkentők, hormonális hatású gyógyszerek), illetve a maszturbációkor jelentkező merevedésről és a nemi élet gyakoriságáról adott válaszok alapvetően fontosak.

Az általános vizsgálatok során elvégzik a külső nemi szervek fizikális vizsgálatát, a környéki erek vizsgálatát, a prosztata vizsgálatát a végbélen keresztül, ezen kívül reflex- és vérnyomásmérésre, laboratóriumi vizsgálatokra és indokolt esetben éjszakai merevedés vizsgálatára is sor kerül.

Amennyiben mindezek után sem tudjuk az elváltozás okát pontosan meghatározni, nagyon indokolt esetben további célzott vizsgálatokat is végezhetünk. Ezek: érösszehúzódást okozó injekció adását követően a merevség vizsgálata, a hímvessző verőereinek Doppler vizsgálata, érfestéses vizsgálatok, hímvessző barlangostest mintavétel.

Kezelés

A cél olyan fokú és időtartamú merevedés elérése, mely a beteg számára a nemi aktus közben örömet és kielégülést okoz. Ha bebizonyosodik, hogy pszichés okok állnak a háttérben, pszichológus, pszichiáter segítsége szükséges. Elsődleges szempont, hogy a legkisebb beavatkozással járó módszer felől haladunk a műtéti megoldások felé.

A kezelési lehetőségek mellett elengedhetetlenek a sikerhez bizonyos életmódi változások. A szakember ajánlja, hogy a beteg lehetőség szerint kerülje a stresszt, csökkentse az alkoholfogyasztást, szokjon le a dohányzásról, és feltétlenül szükséges a cukorbetegségben szenvedők esetében a vércukorszint helyes szinten való pontos beállítása.

Az elmúlt évek forradalmi változást okoztak a merevedési zavarok gyógyításában. A közismert és óriási sikert elérő "kék gyémánt"-nak elnevezett sildenofil tartalmú gyógyszer már hatodik évébe lépett. Az elmúlt évben már Magyarországon is elérhetővé vált a tadalafil és vardenafil hatóanyagot tartalmazó, sárga és narancssárga gyémánt az erektilis diszfunkció gyógyítására. A fenti gyógyszerek mindegyikére jellemző, hogy a gyógyszer foszfodiészteráz enzim blokkoló hatásán keresztül érik el a hímvessző barlangos testének simaizom reakcióját. Ezen kívül használhatók még aphrodisacumok, hormonkészítmények, trankvillánsok, szedatívumok, antidepresszánsok, valamint a húgycsőbe helyezendő prostaglandin E1 (ez utóbbi Magyarországon nem kapható). Sikertelen gyógyszeres kezelést követően kipróbálható még a vákuum eszköz, mely a péniszre helyezett harang belsejében kialakított vákuum segítségével éri el és a megelőzőkben a hímvessző tövére helyezett gyűrűvel tartja fenn a merevséget. Magyarországon az eszköz ára és a művelet komplikáltsága miatt nem terjedt el széles körben. Sikertelenség esetén a következő választandó módszer a hímvessző barlangos testébe fecskendezett prostaglandin injekció használata. Gyárilag kicsomagolt készlet áll rendelkezésre, mellyel könnyen és fájdalommentesen nagy biztonsággal merevedés hozható létre. Műtéti kezelés is szükségessé válhat az organikus hímvessző rendellenességek megszüntetésére, és felmerülhet érsebészeti műtétek lehetősége is, de ez utóbbiak sikere kérdéses és hatásuk átmeneti.

Broadway Orvosi Centrum

1065 Budapest, Nagymező u. 21. I. em.

Bejelentkezés: 06 309 627-207, vagy délután 06 1 311-9786

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció